Noha Medárd idén is rendesen kinyitotta az égi csapokat, ezért hűvös és csapadékos az idő, de a naptárra pillantva kiderül: visszavonhatatlanul beköszöntött a nyár és ezzel együtt a hosszabb motorostúrák szezonja. Korábban már írtunk róla, hogy miként tervezd meg az útvonalat, mivel navigálj stb., most pedig egy kevésbé felkapott, de annál fontosabb témával segítjük a felkészülést: a biztonságot fokozó felszerelések bemutatásával.

Mit vigyél magaddal a motorostúrákra?

Először is jöjjenek a kötelező felszerelések, melyek duplán fontosak: egyrészt megbüntethetnek, ha nincsenek nálad, ráadásul műszaki hiba vagy baleset miatt nagy szükséged is lehet a hasznos kiegészítőkre.

motoros-biztonsagi-felszerelesek
Érdemes tudnod, hogy határainkon túl nemcsak a csomag meglétét ellenőrzik, hanem annak hiánytalanságát, lejárati idejét is. Vagyis ha felhasználtál belőle valamit, esetleg már több éve vásároltad, akkor a nagyobb túrák előtt mindenképpen cseréld le

Az elsősegélycsomag fontosságát aligha kell hangsúlyoznunk, a motorosok többségénél van is ilyen a nyereg alatt, ám külföldi túrák előtt érdemes megnézni, hogy hiánytalan-e a szett és hogy lejárt-e valamelyik összetevője! Ha igen, ajánlott rögtön cserélni, hiszen párezer forintos tétel, azaz töredéke annak, amennyit bírságra fizethetsz a hiányos/lejárt csomag miatt.

motoros-biztonsagi-felszerelesek
A mellényt a motorról leszállás előtt kell felvenned, így ha valóban szabályos szeretnél lenni, akkor a legegyszerűbb, ha menet közben is viseled. Nem mellesleg ez hozzájárul ahhoz is, hogy könnyebben észrevegyenek a forgalomban

Szintén előírás a fényvisszaverő mellény vagy pánt használata, amit még leszállás előtt fel kell venned, ha például az autópálya leállósávjában állsz meg, azaz a legjobb, ha a tanktáskában tartod vagy eleve viseled a motoron. A láthatóságot egyébként nem csak a feltűnő színű mellénnyel, hanem a gépen elhelyezett, fényvisszaverő csíkokkal is fokozhatod, ami segít könnyebben észlelni a sötétben parkoló motort.

motoros-biztonsagi-felszerelesek
Az autókban, műhelyekben látott, „bőröndös krova” igazán túlzás, de a motorosoknak összeállított, zsebben is elférő szerszámkészletek sokat segíthetnek az egyszerűbb műszaki hibák kiküszöbölésében 

Noha nem közvetlenül a biztonságodat fokozó elem, sokat segíthet a bajban a hagyományos defektspray, valamint a sokkal hatékonyabb, patronnal és szerszámokkal kiegészített készlet. Emellett elérhetőek kimondottan motorosoknak összeállított, komplett szerszámostáskák is, melyek akár a nyereg alatt is elférnek, hogy útközben is orvosolhasd a kisebb hibákat. Végül pedig essen szó minden jármű mentőangyaláról, a tartalék áramforrásként is kiváló, vezeték nélküli bikázóról, ami segíthet elindítani a lemerült akksis motort, sőt a nagyobb teljesítményű változatok, mint például a Shark Jump akár a két-háromliteres autók motorjait is életre kelthetik.

motoros-biztonsagi-felszerelesek
A defektspray a legegyszerűbb módja, hogy eljuss a szállásig/következő gumisműhelyig, ha leeresztene a gumid, de az igazán felkészült túrázók inkább a sűrített levegős palackkal, szerszámmal stb. kiegészített defektjavító-készletre esküsznek

A fenti kiegészítők néhány ezer forintból megvehetőek, és – a lejáró elsősegélycsomagot kivéve – szinte örökéletűek, így érdemes beruházni rájuk, hogy felkészülhess a váratlan helyzetekre is.