Kissé csökkent a túraendurók és a sportmotorok iránti kereslet, de így is messze több motorkerékpárt helyeztek forgalomba, mint tavaly – így lehetne röviden összefoglalni, hogy mi történt idén tavasszal és nyáron a magyar motorpiacon.

Egyre kapósabbak a csupaszmotorok

Meglepő, hogy miközben jóval kevesebb új autó fogy, mint az elmúlt években, a kétkerekűeket viszik, mint a cukrot. Bár kora tavasszal arról szóltak a hírek, hogy hosszú hónapokat kell várni az új vasakra és a nyersanyaghiány miatt csak megtippelni lehet, mikor érkeznek meg, ez sem vetette vissza a vásárlási kedvet.

motorpiac-2022-oktober-magyarorszag
Bár a kategória egyik legmagasabb árfekvésű modellje, így is stabilan dobogós a BMW idén megjelent újdonsága, a CE 04. Összesen 14 darab kelt el itthon a futurisztikus bajor robogóból

Szeptember végéig 4426 rendszámos motor és robogó talált gazdára Magyarországon, azaz jóval több, mint 2018-2019-ben az egész év (!) során. Persze ez a remek eredmény részben abból fakad, hogy olyan feltörekvő géposztályok jelentek meg a színen, melyek három-négy éve még csak évi pár embert csábítottak vásárlásra.

motorpiac-2022-oktober-magyarorszag
A Yamaha három géposztályban is piacvezető Magyarországon, a nakedek, a nagyrobogók és túrasportmotorok között is a hangvillások az elsők 

Például minden szezonban másfélszeresére-duplájára nő az eladott elektromos motorok és robogók száma, melyek továbbra is csak a piac három százalékát teszik ki, viszont jó eséllyel olyan autóvezetőket sarkallnak motorvásárlásra, akik a hangtalan, tiszta üzemű és takarékos erőforrás miatt váltanak kétkerékre.

motorpiac-2022-oktober-magyarorszag
A Datahouse adatai alapján a Honda uralja a 125-ösök, a túramotorok, a cruiserek, valamint a szupersportmotorok kategóriáját

Dinamikusan nő a csupaszmotorokra voksolók tábora is, mi több, idén már a ruhátlan gépek kategóriája vezeti az eladási versenyt. Emellett hasítanak a 125-ös és annál nagyobb robogók is, ez a két géposztály teszi ki az eladások negyedét, illetve szót érdemelnek a túragépek is, mivel az utazómotorok felzárkóztak az élmezőnyre, megelőzve ezzel a 125-ösöket, a cruisereket és a sportmotorokat.

motorpiac-2022-oktober-magyarorszag
Trendek jönnek-mennek, de egy dolog nem változik: továbbra is az R 1250 GS Magyarország legnépszerűbb új nagymotorja

Csak az vet árnyékot a remek eredményre, hogy a harmadik negyedév végére kissé visszaesett a forgalom, bár ez a korábbi, európai trendek alapján várható is volt. A vevők lelkesedése láthatóan nem csökken, így a gyárakon múlik, hogy a szállítási határidők lefaragásával, no meg az ősszel érkező, 2023-as modellekkel mennyire tudják felpörgetni a piacot az utolsó negyedévben.

Magyarország legkedveltebb új motorjai (2022. jan-okt.)

1. BMW R 1250 GS - 174 db
2. SUZUKI DL 650 - 92 db
3. HONDA CBF125 - 92 db
4. YAMAHA MT-07 - 88 db
5. HONDA CB500X - 76 db
6. HONDA CMX500 - 67 db
7. HONDA CB500 - 65 db
8. YAMAHA TÉNÉRÉ 700 - 64 db
9. HONDA CBR650R - 64 db
10. YAMAHA TRACER 7 - 63 db