Meglepő módon – más motoros feleszerelésekkel ellentétben – nincs pontos feljegyzés arról, hogy mikor készítették az első motoros csizmát. Ennek oka, hogy nem önálló termékként bukkant fel a piacon, hanem a már elérhető lábbelik továbbfejlesztésével született meg a 19. század végén. Főként a katonák által használt lovascsizma volt az alap, legtöbbször ezt alakították át a motorozás sajátos igényeinek megfelelően.

Hogyan válassz motoroscsizmát?

Napjainkban a bőség zavara okozhat fejtörést az új lábbelit kereső motorosoknak, hiszen több tucat márka több százféle modellje sorakozik a virtuális és valódi áruházakban, csak győzzük megtalálni a legjobbat.

motozem-hogyan-valassz-motoros-csizmat
Fontos, hogy soha ne méret alapján rendelj, mert a különböző gyártóknál más és más valós hosszt jelenthet a 43-as vagy 44-es jelzés. Ugyanígy félreértésre adhat okot a tengerentúli (pl. 9-es) méretek összefésülése az európai mértékegységgel, ezért ha csak teheted, személyesen és pontos lábhossz alapján válassz – úgy garantáltan nem tévedhetsz (Kép: az Alpinestars táblázata EU- és USA-méretekkel, illetve a Janpánban használt, centiméteralapú jelölésekkel)


Jóllehet, ezúttal kimondottan a sport- túrasportmotorokhoz passzoló csizmákról lesz szó, egy mondat erejéig érdemes kitérni az egyre népszerűbb protektoros cipőkre is.

motozem-hogyan-valassz-motoros-csizmat
 

Utóbbiak könnyűek, kényelmesek, ezáltal ideálisak rövidebb, főként városi körökre, főként, ha közben gyalogolnia is kell a motorosnak. Általában remekül szellőznek – a zárt csizmákkal összevetve mindenképpen –, és jobb híján a munkahelyeden is hordhatod, mert elég kényelmesek az egésznapos viseléshez és többnyire a színük, fazonjuk is alkalmassá teszi erre őket.

motozem-hogyan-valassz-motoros-csizmat
 A védelem nem pénz kérdése? Egyes márkák, mint például a Rebelhorn már 50-60 ezer forint közötti áron kínálnak sport- és versenycsizmákat, hogy bármelyik pályázó megengedhesse magának a minőségi felszerelést

Visszatérve az eredeti témára, a sportmotoron ülők ugyanúgy sajátos, a motor stílusához, kialakításához tökéletesen illő lábbelik közül válogathatnak, de kérdés, hogy mire figyeljenek vásárlás előtt? Nos, ezúttal is kulcsfontosságú a kényelem, de egészen más értelemben, mint a rövidszárú cipők, bakancsok esetében. Ezúttal a gyors, pontos fékezés, váltás és a minél könnyedebb súlypontáthelyezés lesz az elvárás, vagyis mindenképpen próbáld fel a csizmát a saját gépeden vagy egy hasonló motoron, hogy a megszokott testhelyzetben is kényelmes-e!

motozem-hogyan-valassz-motoros-csizmat
A túrasportcsizmák hasonló kialakításúak a sport- és versenycsizmákhoz, viszont jellemzően kevesebb merevítővel készülnek, de szárhosszuk, protektoraik gyakran megegyeznek. Kiváló átmenetet jelentenek azoknak, akik sem a kényelemről, sem a maximális védelemről nem szeretnének lemondani

Sarkalatos, mégis gyakran elhanyagolt részlet, hogy elég sok és nagyméretű fényvisszaverő van-e a csizmán. Rendben, aki tart külön pályázásra egy pár lábbelit, annak ez mellékes, hiszen viszonylag ritkák az amatőr éjszakai versenyek, ám közúton annál lényegesebb szempont. Ha Te is mindkét célra használnád, ezt is vedd figyelembe választáskor.

motozem-hogyan-valassz-motoros-csizmat
Azt is érdemes kideríteni, hogy vannak-e „kopóalkatrészek” az adott csizmához, hiszen egy-egy esés után ez dönthet arról, hogy csak pár apróságot pótolsz vagy a teljes szetted cserélned kell a sérülések miatt

Ha vigyázol a csizmára, az is vigyáz rád

Persze nem elég megtalálni és hazavinni a tökéletes lábbelit, az ápolása legalább olyan lényeges, mint a tudatos kiválasztás. Mivel viszonylag ritkán van szükség igazán mélyreható tisztításra, ápolásra, érdemes a lehető legjobb ápolószereket beszerezni, elvégre ez filléres tétel a sok-sok éven át szolgáló csizma árával összevetve.

motozem-hogyan-valassz-motoros-csizmat
Legyen szó bármilyen stílusú motoros lábbeliről, a tisztítás és ápolás egyaránt elengedhetetlen

Ha csak teheted, használj előbb kimondottan cipőkhöz fejlesztett tisztítószert, majd a vízállóságát konzerváló impregnálót, amivel hosszú időre kizárhatod a nedvességet. Utóbbi már csak azért is fontos, mert egy hosszabb, esős túrán ez dönthet arról, hogy jókedvűen, egészségesen, vagy a hideg víz miatt hőemelkedéssel, szipogva vágsz neki neki a következő napnak.