Az öreg motorok velejárója, hogy az évek során gyakran kinyomozhatatlanná válik, kik voltak a korábbi tulajdonosok, ha közben nem íratták át, és csak adásvételivel cserélt gazdát a gép. Márpedig nem veszélytelen így adni-venni a motorokat, hívta fel rá a figyelmet az ügyészség egy nemrég eladott ETZ kapcsán.

okirathamisitas-motor-atiras
A kép illusztráció

A gondatlan tanúzás is lehet okirathamisítás

A szekszárdi rendőröknek tűnt fel az az MZ, amit alig egy éve próbáltak átíratni, ám hamis papírokkal, mert a motor utolsó, valóban hivatalos adásvétele 2003-ban volt, és az akkori tulajdonost már nem érték el. Egy 69 éves szekszárdi férfi vásárolta meg a gépet, a 39 éves mendei eladó pedig kitöltötte a papírokat a forgalmiban szereplő adatokkal, ismerősei pedig letanúzták, mintha tényleg ott lett volna az eredeti tulajdonos. Most úgynevezett intellektuális okirathamisítással vádolják a vevőt, az eladót és a tanút, ami akkor valósul meg,

ha például úgy tanúzod le a szerződést, hogy közben nem győződsz meg róla, valóban azok kötöttek üzletet előtted, akiknek a neve a papíron szerepel.

Röviden tehát az intellektuális okirathamisítás során közreműködsz valamilyen valótlan adat, tény vagy nyilatkozat közokiratba foglalásában. Ez a bűntett három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, szóval nem tét nélküli úgy letanúzni a szerződést, hogy nem győződtél meg a tartalmáról.