Immáron a magyarorszag.hu oldalon megnézhető, hogy kit miért büntettek meg az elmúlt években, hány előéleti pontot kapott ezért, illetve a pontokból mennyi „évült el” azóta. A Személyre Szabott Ügyintézési Felületen zajlik a lekérdezés, ahol természetesen mindenki csak a saját pontjait látja, miután azonosította magát ügyfélkapuval, telefonos azonosító kóddal, eSzemélyi okmánnyal, esetleg videótechnológia segítségével.

Így szerezhetsz fél perc alatt 16 pontot, ami kis híján azonnali jogsibevonás...

A lekérdezéshez a „Közigazgatás, Jog” témacsoporton belül az „Adatkezelés, adatszolgáltatás” felületet kell kiválasztani, majd ott a „Tájékoztatás a közúti közlekedési előéleti pontokról” ügytípust. Ezután – ha megtörtént az azonosítás –, az „Ügyintézés indítása” gomb megnyomásával már meg is jelennek a számok. Akárcsak a JSZP, vagyis a járművek előéletét, futásteljesítményét bemutató oldal, ez is ingyenesen használható.

Azért hasznos az új szolgáltatás, mert ha az előéleti pontok elérik vagy meghaladják a 18-at, az illetékes járási hivatal visszavonja az adott személy vezetői engedélyét – írják a Baleset-megelőzés Facebook-oldalon. A 18 pont elérése előtt van lehetőség a pontok csökkentésére, például önkéntes utánképzéssel, amelynek sikeres elvégzése után a nyilvántartott pontok száma 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között pedig 6 ponttal csökken.