· Képek: MTI · 2019. augusztus 13. 5

Rekordszinten az európai motoreladás

Százezer új motor havonta

Itthon három év alatt szinte megduplázódott az eladott motorok száma, és az öreg kontinensen is egyre több gép fogy. Havonta több mint százezer darabbal nő az állomány.
Jó hírekről számolt be az ACEM (European Association of Motorcycle Manufacturers): idén fél év alatt 618,5 ezer új motorkerékpárt helyeztek forgalomba az Európai Unióban, szemben a tavalyi 567 ezerrel.
{{articleGallery[22827].caption}}
Továbbra is Olaszország a legnagyobb piac 139 ezer darabbal, míg a franciák 110 ezret vettek, orrhosszal beelőzve a 106 ezres németeket. Szinte nem is volt olyan uniós állam, ahol csökkent volna a kereslet.

Új jogsitörvény pörgeti fel a lengyel piacot

Érdekesség, hogy a nagymotoroknál olasz, francia, angol trió uralja a dobogót, de a robogóknál egészen más a helyzet, itt ugyanis a franciák vezetnek Hollandia, Németország, Belgium és Lengyelország előtt. A lengyelek valószínűleg a B-s jogsival vezethető 125-ösök miatt érték el a kimagasló, 10 400 darabos eredményt.
{{articleGallery[22825].caption}}
Ennél is nagyobb mértékben nőtt a villanyrobogók és -motorok piaca, bár a darabszámok továbbra is elenyészőek a benzines modellek tömege mellett. Az idén júniusig eladott 35 800 hangtalan gép nagy része robogó volt, és csak 5812 darab motorkerékpár.