Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula csaknem hetven országot járt be és 170 ezer kilométert tett meg együtt Harley-Davidsonjával. Az 1927-ben indult túra szó szerint kalandosra sikerült, hiszen az akkori „úthálózat” és infrastruktúra igencsak megnehezítette a dolgukat. Hogy mégis miként sikerült ennek dacára megkerülniük a Földet? Nos, a szerencse mellett főként eltérő személyiségük volt garancia a célba érésre, tudniillik Sulkowsky akadémiát végzett, nyelveket beszélő ember volt, míg az Erdélyben nevelkedett Bartha találékonyságával és gépészeti ismereteivel járult hozzá a sikerhez.

sulkowsky-zoltan-bartha-gyula-kiallitas
Nyerő hármas? Sulkowsky, Bartha és Mimi csak a Közel-Keletig utazott együtt, majd a hölgy betegsége miatt a páros magára maradt

Olyan hírnevet harcoltak ki maguknak, hogy az USA-ban például meglepték őket egy vadonatúj Harley-Davidsonnal, bár ezt végül nem használták, mert saját, 170 ezret futott (!) Harley-juk is megbízhatóan működött.

sulkowsky-zoltan-bartha-gyula-kiallitas
A páros Los Angelesben, 1931 januárjában. Az oldalkocsin autóklubok jelvényei láthatók, ezekből 270-et (!) gyűjtöttek össze az út során, ám a kollekció sajnos az enyészeté lett. 1945-ben, amikor kifosztották a házukat, a jelvények nagy részét ellopták tőlük

Ha szeretnél többet megtudni a világjáró párosról, a motorról és kalandjaikról, javasoljuk, hogy látogass el Győrbe, ahol most pénteken és szombaton kiállítás nyílik a legendás motorosok ereklyéiből. Mi több, pénteken és szombaton előadást is tartanak róluk, hogy minél többen megismerhessék elképesztő kalandjaikat. A kiállítás megtekintése és az előadások ingyenesek, de természetesen a járványügyi előírások betartásával látogathatóak.