A Suzuki hivatalosan is megerősítette, hogy a következő pár évben több tisztán elektromos motort dob piacra. Az elsőt már jövőre láthatjuk, és a tervek szerint további hétre számíthatunk az évtized végéig.

Közösen fejleszt cserélhető, szabványos akkumulátort a négy japán motorgyár

Az is biztosra vehető, hogy elsősorban a városi közlekedésre összpontosítanak a tervezők, akik leszögezték, hogy főként „kis- és középméretű” motorkerékpárokat találunk majd a nyolc újdonság között. Ami a hobbicélú, nagy teljesítményű típusokat illeti, 2030 előtt nem várható áttörés, de – idézzük – „fontolgatja a cég a szén-dioxid-semleges üzemanyagok bevezetését”, hogy csökkenjen a benzinesek károsanyag-kibocsátása.

Korábban hidrogénhajtásra épülő, üzemanyagcellás motorokat láthattunk a márkától, de a jövőre piacra kerülő „zöld” típusok várhatóan akkumulátorról működnek majd

Valószínűleg máris elkezdődhetne az e-Burgman gyártása, hiszen lassan három éve jelentek meg a robogó szabadalmi rajzai, de a forgalmazás a tegnapi bejelentés alapján leghamarabb egy év múlva indulhat Európában.

suzuki-elektromos-motorok
Szinte biztosra vehető – legalábbis erre utal a szabadalmi rajz –, hogy a Burgman Street 125 elektromos átirata lesz a Suzuki első e-robogója

Érdekesség, hogy a Suzuki is tagja a cserélhető akkumulátorok fejlesztését szolgáló konzorciumnak, így az is megeshet, hogy a többi résztvevővel, vagyis a Hondával, a Kawasakival és a Yamahával egyszerre dobja piacra a vállalat a hangtalan gépeket. Akárhogy is lesz, ha létrejön a szabványos, percek alatt kicserélhető akksicsomag és tömegesen elérhetővé válik, az óriási lendületet adhat az elektromos robogók és motorok elterjedésének.