· 2020. július 7. 54

Svájc is átveszi az osztrák szigorítást

Hangtalan Stelvio?

Fel sem ocsúdtunk a német és osztrák szankciók után, máris újabb ország tiltja ki az egyébként szabályos, gyári motorokat. Aligha csökken ettől a tumultus a Stelvión vagy a Furkapasson.
Több nagyszabású tüntetés is zajlott az elmúlt napokban, melyeken motorosok emelték fel hangjukat - ezúttal szó szerint - a német szigorítás ellen, miszerint 80 dB-ben limitálnák a motorkerékpárok zajszintjét.
{{articleGallery[25890].caption}}
Eközben Ausztriában a legkedveltebb tiroli utakról tiltották ki a túl hangos vasakat, és idén június 10-től ezek akkor sem közlekedhetnek a kijelölt szerpentineken, ha teljesen gyári állapotúak, ám így is 95 dB feletti zajszintet produkálnak.

Svájc is kitiltja a szabályos, de túl hangos motorokat

Ma Svájc jelentette be, hogy csatlakozik a 95 dB-es korlátozást bevezető országokhoz. Ez azért érdekes, mert korábban pont az EU-s előírások miatt nem tudtak az uniós szabályoknál szigorúbb intézkedéseket hozni - pedig több kísérletük is volt -, ám most, hogy Ausztriában 95 dB a határ, Svájc is honosítja a ezt.
{{articleGallery[25891].caption}}
Walter Wobmann, a svájci Motorkerékpáros Szövetség elnöke azonnal összefogásra szólította fel a motorosokat, hogy ne tilthassák ki az országból az Unióban egyébként teljesen szabályosnak számító gépeket. - Mindannyiunknak szembe kell szállni a döntéssel, mert csak akkor veszíthetünk, ha nem harcolunk! - nyilatkozta tegnap, ami arra utal, hogy az osztrák és német tüntetésekhez hasonló demonstráció várható Svájcban is.