· Képek: MTI és SportMotor-archív · 2020. március 31. 17

Majdnem száz forinttal lett olcsóbb a benzin

Évtizedes rekord

Utoljára tíz éve tankolhattunk ilyen olcsón, és semmi nem utal arra, hogy a közeljövőben megállna az árcsökkenés. Jó hír, hogy jelenleg úgy tűnik, a vészhelyzet után sem lesz drasztikus és gyors drágulás.
Holnap ismét lenyesnek egy kicsit a jelenlegi, 298 forintos összegből, így április elsejétől kereken 290-ért mérik majd a 95-ös literjét, míg a gázolaj ára most nem változik. Utoljára 2010-ben láthattunk ilyen alacsony árakat a kutakon, ilyen hirtelen változást pedig talán soha, hiszen február 24-én még 385 forint állt a kutak oszlopain, vagyis bő egy hónap alatt 95 forinttal lett kevesebb a benzin literára.
{{articleGallery[25026].caption}}
Mivel nem tudott megállapodni a kitermelés csökkentéséről az OPEC, valamint a szervezeten kívüli Oroszország, Kazahsztán és Azerbajdzsán, vélhetően a következő hetekben is egyre olcsóbb lesz az üzemanyag, pontosabban a benzin, mert a gázolaj továbbra is 335 Ft-ba kerül. Ráadásul éppen március végén jár le a kitermelőországok szerződése az eladott kőolaj mennyiségéről, vagyis új megállapodás híján dönthetnek az államok arról, hogy túltermeléssel próbálják-e csökkenteni a gazdasági helyzet miatt elszenvedett, több mint százmillió dollárra rúgó veszteségüket.
{{articleGallery[25024].caption}}
Ezt tetézi, hogy a kormányok köztudottan ösztönzik majd a magáncélú vásárlásokat, hogy a vészhelyzet után a helyben, országon belül elköltött forintok segítsenek ismét felpörgetni a gazdaságot. Mindez azt vetíti előre, hogy az előttünk álló hetekben tovább csökkenhet, azt követően pedig csak lassan emelkedhet újra a 95-ös benzin ára Magyarországon.