· 2020. augusztus 5. 21

Hangnemet váltottak a brit zsaruk

Ha nem állsz meg, elütünk

Továbbra is rendkívül magas a motorlopások és a lopott géppel elkövetett bűncselekmények száma Angliában, ezért új eszközt vetettek be a zsaruk. Nem valami finom módszer, de rém hatékony.
Egyszerűen tarthatatlan volt, hogy a szigetországban gyakorlatilag minden motoros bűnöző megléphetett a zsaruk elől. No nem az egyenruhások voltak kétbalkezesek, az ok sokkal prózaibb. Egy korábbi (szintén bűncselekményhez kötődő) üldözésben ugyanis meghalt az elkövető, és utána egyszerűen megtiltották a rendőröknek, hogy ilyen hajszába keveredjenek, nehogy ismét megsérüljön vagy meghaljon a nyakig sáros és a rendőrök elől éppen elhajtó rabló.

Egyszerűen elütik a bűnözőket a brit zsaruk

Meg is lett az eredménye a túlzott óvatosságnak: soha nem látott szintre, havi 1000-1500 darabra emelkedett a Londonból ellopott motorok száma, és egy évben 20-25 ezer, motorral elkövetett bűncselekményt jelentettek be. A most látható, úgynevezett taktikai kontakttól azt remélik a zsaruk, hogy ez elbizonytalanítja a rosszfiúkat. S hogy mi az a taktikai kontakt? Úgy fordíthatnánk le legfrappánsabban, hogy simán elcsapják a menekülőt:
Ha már Anglia és bűnözés, akkor pont ideillik a régi filmes idézet: Rém hatékony módszer. Nem túl finom, de rém hatékony...
Emellett persze a motortulajdonosoknak is üzentek, kiemelve, hogy ők tehetnek legtöbbet a lopások megelőzéséért. Noha csökken a bűncselekmények mennyisége, az vetné vissza igazán a számokat, ha mindenki alaposan, több ponton lezárná a motorját, szilárd tárgyhoz rögzítené a lánccal és lehetőleg masszív ponyvával letakarva tárolná az utcán, hogy ne legyen könnyű préda a tolvajoknak.