Aki télen is kétkeréken ingázik vagy motorral dolgozik, jobban teszi, ha az általános téli felszerelések mellett beruház egy szett téligumira is. Régebben csak robogókra volt elérhető ilyen mintázatú és anyagkeverékű köpeny, például a Continental ContiMove 365, a Metzeler Feelfree Wintec vagy a Michelin City Grip Winter, ám aki 17-es vagy ne adja ég, annál is nagyobb átmérőjű felnin gurult, annak nagyítóval kellett keresnie a hidegben is tapadó abroncsokat.

Amikor az autók is feladják a harcot, de a Ducati – hála a téliguminak – jól boldogul a havas-jeges úton

Napjainkban már jobb a helyzet, ugyanis a Heidenau K73 - SiO2 gumijából egyaránt elérhető a 120/70-es első és a 160/60-as hátsó méret, mindkettő 17 colos átmérővel. A török Anlas kínálata ennél is gazdagabb, a találó nevű Winter Gripből még 190/55 ZR 17-es méret is készül, bár aligha életszerű, hogy valaki szeretne az idomos sportmotorjával hóban, latyakban is közlekedni a legcudarabb téli napokon.

teli-gumik-motorokra
Próbakör a hóban az Anlas téligumijaival

Mindenesetre az tény, hogy egy kézen megszámolhatóak a valódi téligumit forgalmazó márkák, de az is igaz, hogy ma már nem lehetetlen beszerezni a téli mintázatú és anyagkeverékű köpenyeket, legyen szó robogóról, egyszerű nakedről vagy 21-es első keréken futó enduróról.