· 2019. július 9. 38

Hiányos öltözék miatt is bírságolnak Nyugat-Európában

Papucsban? Még autót se!

Nyaralás előtt érdemes megnézni, hogy milyen rendhagyó közlekedési szabályok születtek a kiválasztott országban. Ne igazoltatáskor derüljön ki, hogy száz eurót ér a papucsban autózás vagy motorozás.
Felháborodott autósok tucatjai posztoltak arról, hogy nemrég megbírságolták őket, csak mert a strandról hazafelé tartva nem volt kedvük cipőt húzni a kocsiban. Legutóbb éppen egy toulouse-i hölgy vette zokon, hogy 90 eurójába fájt a lazaság, pontosabban, hogy flip-flop papucsban nyomta a gázt.
{{articleGallery[22501].caption}}
Franciaország egyébként is élen jár a túl szigorú közlekedési szabályok honosításában, bár az is igaz, hogy némelyiknek itthon is lenne létjogosultsága. Például, ha valaki úgy vezet bringát vagy rollert, hogy közben fülhallgatóval zenét hallgat, akkor automatikusan 135 euróra büntethető, de annak is 75 eurót kell fizetnie, aki olyan hangosan hallgatja a zenét a kocsiban, hogy az elnyomja a forgalom zaját. Ennél is komolyabb összegre számíthat, aki a telefon képernyőjét nézi vezetés közben - leszámítva a navigációt -, ugyanis ő akár 1500 euróra (!) büntethető. Utóbbival azt szeretnék elérni, hogy senkinek ne jusson eszébe a reggeli ingázás vagy unalmas autópályázás közben filmet nézni a kocsiban.
{{articleGallery[22502].caption}}
Az idén júliusban szigorított francia KRESZ egyik legkülönösebb eleme a Drive-France.com szerint a vezetés közben evés szankcionálása - ez szintén 75 euróba kerül a sofőrnek, de ugyanennyit kapnak a menet közben sminkelők is. Kiemelték, hogy az evés és sminkelés akkor is büntetendő, ha például a tilos jelzés miatt egy helyben áll az autó. Nem újdonság, viszont a külföldi motorosoknak hasznos információ lehet, hogy Franciaországban tilos minősített motoroskesztyű nélkül vezetni, sőt akkor is érkezik a csekk, ha nincs meghatározott méretű, fényvisszaverő matrica a sisakon vagy nem viselsz sárgamellényt, illetve pántot vezetés közben.