· 2020. április 2. 2

Élet az MXGP-ben

A legkeményebb sportolók

A MotoGP rivaldafénye mellett talán háttérbe szorulnak a kevésbé népszerű vb-sorozatok, mint az MXGP, pedig itt is villámgyors - és a videó szerint - mindenki másnál keményebb srácok húzzák a gázt.
Alig húszévesen lett bajnok és tavaly ismét a csúcsra ért a Honda pilótája, Tim Gajser. Most ő mesél arról, hogy miért nehezebb egy MX-futam, mint a MotoGP-n lenyomni húsz-harminc kört, illetve mi kell ahhoz, hogy bajnok legyen az ember:
Gajser hétperces, kimondottan „sűrű” kisfilmje az MXGP világáról
Nem túlzás azt állítani, hogy Gajser a terepezés Rossija vagy Marqueze, hiszen mindössze 19 évesen mutatkozott be a legjobbak között, és lett 2016-ban az MXGP világbajnoka. Összesen 19 győzelmet szerzett, és 74 indulásból 48-szor (!) állt dobogóra a királykategóriában. Tehetségére jellemző, hogy első GP futamán rögtön lenyomta a teljes mezőnyt (2016, Katar), és azóta 2594 világbajnoki pontot szerzett. A Honda friss statisztikái még impozánsabbak, melyekből kiderül, hogy egyedülálló eredményeket ért el a 23 éves szlovén pilóta: soha nem fordult még elő, hogy valaki 15 versenyből 14-szer dobogóra álljon (Gajser, 2019), illetve az is elképesztő, hogy egy évadon belül 242 körön át vezesse a versenyt - ez azt jelenti, hogy az összes futam teljes távjának 41%-án ő állt az élen.