· 2020. április 1. 4

A kémek sem tudnak egykerekezni?

Vissza az iskolapadba!

Lesifotósok kapták le, ahogy az akciófilmek közismert főszereplője egy enduróval és némi segítséggel gyakorolja a kerózást. Talán ilyen jelenet is lesz a következő MI-filmben?
Az új akciófilm forgatásán készült „lesifotón” – a források szerint – Tom Cruise látható, amint az egykerekezést próbálgatja egy kifutón. Jól látszik, hogy a nemrég bemutatott kerethez hasonló szerkezetet használ a gyakorláshoz, mely oldalsó és hátsó támaszkerékkel, valamint ellensúlyokkal segíti az oldal- és hosszirányú egyensúly megtalálását.
{{articleGallery[25032].caption}}
BMW-nek BMW, no, de milyen? A jellegzetes GS formaterv már árulkodó lehet, de a távoli, nem túl éles fotók aligha segítenek a pontos beazonosításban. Nem véletlen, hogy a hozzászólások alapján sokan az F 750 GS-t vélték felfedezni a képen. Sajnos azok, akik erre gondoltak, tévedtek. Az aranyozott teleszkóp, a műszeregység és vele együtt a fényszóró alakja mind-mind arra utal, hogy ez valójában egy BMW G 310 GS, amit Chrobák Jani kollégánk vallatott nem is olyan régen.
Tudtad?
Tom Cruise nem épp egy szálfa legény – és akkor még óvatosan fogalmaztam -, ezért többször cselhez kellett fordulnia a rendezőnek, hogy leérjen a lába a gépről a motoros jelenetek közben. Szinte látom, ahogy a Ducati-rajongók csutakosra sírják a zsepiket, amint meglátják az egyik ilyen preparált járgányt: a Hypermotoardnak öltöztetett Aprilia SXV-t…
{{articleGallery[25033].caption}}
Jó hogy nem rögtön egy GS500-at faragtak át némi plusz idommal, hogy eladják GSX-R1000-nek – úgy legalább a márka stimmelt volna…

Mivel járnak a szuperkémek? Az MI-sorozat motorjai

Ha már szóba kerültek a Mission: Impossible gépei, egy helyre összegyűjtöttük neked, hogy milyen motorok bukkantak fel eddig a filmekben. Az első film 1996-ban került mozikba, és a kissé profán megszokott Mission: Impossible címet viselte. Talán senkinek sem kell bemutatni a sorozatot, amennyiben mégis, Tom Cruise főszereplésével kísérhetjük végig „Ethan Hunt” titkosügynök akciódús küldetéseit. Ebben például Ethan Hunt és az IMF (na nem a valutaalap…) egy prágai küldetés során elkövetett gyilkosságággal foglalkozik, és azzal vádolják a csapat tagjait, hogy állami titkokat árusítottak a „Max” néven ismert fegyverkereskedőnek. Ezalatt Ethan igyekszik felfedni az igazi árulót, és tisztázni magát…
Motoros jeleneteket csak a második filmtől láthattunk, mégpedig a Mission: Impossible 2 címen futó moziban, 2000-ben. Itt Tom egy Triumph Speed Triple és egy Daytona 955i nyergében üldözi a rosszfiúkat. A stáb harmadik részben is maradt a Triumphnál (Mission: Impossible III - 2006), és a jól bevált klasszikust, a Bonneville névre keresztelt T120-ast vitte a forgatásokra.
Mission: Impossible (5) Rogue Nation (2015) - Az ötödik részben szakítottak Triumph-fal, és a BMW vette át a stafétát. Ezzel egy jó döntést hoztak, hiszen a 2012-re vérfrissítést kapott BMW S 1000 RR elképesztő teljesítményét és formavilágát külön kiemelik a filmben – így legalább tényleg hihető, hogy a főhős mindent és mindenkit pillanatok alatt elkap, meneküljön bármilyen erős autóval is a bűnöző.
Mission: Impossible (6) Fallout (2018) - Újabb megállapodást kötve a BMW-vel a hatodik részben egy BMW R nineT Scrambler nyergében tűnik fel a sztár, amint menekülés közben az ügyes-bajos párizsi forgalmat próbálja kerülgetni. A cikk elején említettük, hogy a Mission: Impossible (7) forgatásán is egy BMW tűnt fel, a képek alapján G 310 GS szerepel majd a filmben, melynek megjelenését 2021. július 23-ra ígérik a készítők.