Bezzeg az USA-ban nem kell sisak! – láthatjuk gyakran válaszként a motorosfórumokon, ám ez így nem igaz. A félreértés abból fakad, hogy 1966-ig egyetlen államban sem szabályozták a sisakviselést, sőt a hetvenes évek második felében is csak nyolc államban született erről törvény. 

Tényleg sisak nélkül motorozhatsz az USA-ban?

Friss felmérések szerint az Egyesült Államokban a motorosok – és utasaik – több mint harmada szinte soha nem hord fejvédőt. Mindezt annak dacára, hogy a National Highway Traffic Safety Administration statisztikái szerint

2002 és 2017 között több mint 25 000 olyan baleset történt, melyben életét veszítette volna a motorvezető, ha nincs rajta sisak.

usa-sisak-nelkul-motorvezetes-szabalyok
Igazán beszédes történet a New York-i motorosé, aki anno 550 társával egy demonstráción a sisakviselés ellen tiltakozott. Az 55 éves Philip A. Contos fékezés közben elesett Harley-jával, és olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét veszítette – az orvosszakértő szerint bukóban biztosan túlélte volna a balesetet 

Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy államonként változnak az előírások, így például New Hampshire-ben és Illinois-ban teljesen a közlekedőkre bízzák a dolgot, azaz mindenkinek saját döntése, hogy mennyire vigyáz a fejére. Máshol életkorhoz kötik ezt, 17 és 25 év között változik az alsó korhatár, amikortól eldöntheti a motoros, hogy bukóban motorozik-e. Kompromisszumos megoldásként néhány helyen bevezették, hogy csak kimondottan magas összegű egészségbiztosítás kötése után dönthet úgy a motoros, hogy nem húz sisakot. Így ha elesik vagy elütik, akkor nem a TB, hanem a saját biztosítása állja a – fejsérüléseknél rendre igencsak borsos – kórházi számlákat.