Itthon és szerte Európában népszerű a Yamaha Ténéré 700, és az alapmodellből készült átiratok, mint például az Extreme, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne tovább tökéletesíteni a modellt. A képek tanúsága szerint ezt meg is tették a japán mérnökök, ráadásul azokat a pontokat fejlesztették, melyeket kritizáltak a gépet – valóban terepmotorként – használó tulajdonosok.

Megújul a Yamaha Ténéré 700

Bár jókora „lepel” álcázza az újdonságot, de szerencsére így is számtalan új részlet felfedezhető a motoron. Először is a fejidom, melyen látványos légbeömlőt alakítottak ki, és átdolgozták a fényszórót is – a négylencsés konstrukció láthatóan már a múlté.

yamaha-tenere-700-2025
Yamaha Ténéré 700 (2025)

Az is egyértelmű, hogy teljesen átdolgozták a hátsó felfüggesztést, ami utassal, csomagokkal és/vagy terepen alulméretezettnek bizonyult néhány motorosnál. Nos, nem végeztek félmunkát, mivel amennyi a fotón látható, abból vadonatúj, hosszabb lengővillára, himbarendszerre és központi rugóstagra következtethetünk. 

yamaha-tenere-700-2025
Yamaha Ténéré 700 (2025)

Automatikus váltót kap a Ténéré 700?

Az alaposan elrejtett nyereg arra utal, hogy változik az ülés formája, illetve elképzelhető, hogy más márkák endurócsaládjaihoz hasonlóan kényelmesebb priccset kapnak a többcélú, részben aszfaltra tervezett változatok, és keskenyebb, krosszosabb nyerget a tereporientált Ténérék. Ez már csak azért is elképzelhető, mert a 2018-ban megjelent T700 mára féltucat különböző kivitelben elérhető Magyarországon. Ezek név szerint a Ténéré 700, a Ténéré 700 Explore, a Ténéré 700 Extreme, a Ténéré 700 Rally edition, a Ténéré 700 World Raid és a Ténéré 700 World Rally.

yamaha-tenere-700-2025
Yamaha Ténéré 700 (2025)

Ráadásul a kémfotók nem sokkal azután láttak napvilágot, hogy kiderült: a Yamaha is felzárkózik a BMW, illetve a Honda mellé, és elkészíti saját „okosváltóját”, amit első körben az MT-07 és a többi 700-as Yamaha modell kaphat meg, így a Ténéré is.

yamaha-tenere-700-2025
A Yamaha szabadalmi beadványa az automatikus üzemmódban is használható váltóról

Az tehát biztosra vehető a fotók alapján, hogy még idén új Ténérét láthatunk a motoros seregszemléken, és az átdolgozott fejidom arra utalhat, hogy airboxot kap a modell, amivel nyomatékosabbá válhat részterhelésen, és a csúcsteljesítménye is nőhet.