· 2020. november 25.

Yamaha Tracer 7 GT

Útra készen

Anno a Dolomitokban zajlott teszten igencsak szívünkbe lopta magát a kis Tracer, és most úgy tűnik, hogy utódja, a Tracer 7 GT még jobb és sokoldalúbb gép lett.
A TRACER 7 GT nevében a GT jelölés arra utal, hogy hasznos felszerelésekkel gazdagodott a modell, melyek ráadásul alapáron járnak hozzá. Így aztán kényelmes túraülés, magasabb légterelő és eredeti Yamaha oldaldobozszett díszíti, hogy tényleg készen álljon az utazásra.

Megjelent a Yamaha Tracer 7 GT

Természetesen ebben is a márka jól ismert, 689 köbcentis sorkettese dohog, melyet teszteltünk már az MT-07-ben, az XSR-ben és az említett Tracer 700-ban is, de immáron csekélyebb károsanyag-kibocsátású, Euro 5-ös minősítésű lett a japánok nyolcszelepese.
{{articleGallery[28026].caption}}
Nem kérdés, hogy sokoldalú, mindennapi ingázásra és hosszabb túrákra alkalmas motor elkészítése volt a cél, még ha más képet is fest a mérnökök jellemzése a Tracerről. Akárhogy is, tapasztalataink szerint pont nem az a modell erőssége, amit a sajtóanyagban kiemelnek („meggyorsítja az adrenalin adagolását”), sőt éppen ellenkezőleg.
{{articleGallery[28025].caption}}
Sportos, fürge gép, de sokkal inkább kiegyensúlyozottsága, megbízhatósága és erős hajsza mellett is visszafogott fogyasztása okán szerettük meg. Persze az is sokat nyomott a latban, hogy bár kifejezetten könnyű masináról van szó, a szerény „lábteret” leszámítva nem lehetett panaszunk a kényelmére sem, míg kezelhetőség terén messze felülmúlta az MT-07-et, ami főként az Olaszországban fejlesztett, új hátsó felfüggesztésnek volt köszönhető.
{{articleGallery[28023].caption}}
Akárhogy is, ezúttal egy etalonnal van dolgunk, és nem véletlenül hirdetik úgy a Tracert, hogy ez „kategóriájának legkönnyebb, legjobb tömeg/teljesítmény arányú modellje”. Ráadásul állítható első hátsó felfüggesztéssel, menet közben, egy kézzel is állítható légterelővel és nagy hatótávot szavatoló, 17 literes üzemanyagtartállyal küldik harcba a típus új, GT változatát. A Tracer 7 GT hazai ára egyelőre nem ismert, de az már most kiderült, hogy a modell forgalmazása 2021 februárjában kezdődik Magyarországon.