· 2019. június 11. 55

Zajtraffipax vadászik a hangoskodó motorosokra

Csak csendben, csak halkan

Jövő februárig tart az Angliában most bevezetett zajtraffipaxok tesztüzeme, s ha beválnak, akkor 2020-tól már egy nagyobb gázfröccsért is ugyanolyan összegű bírság érkezhet, mintha száguldozott volna a motoros.
Persze hosszú még az út az első bírságig, ugyanis jelenleg még azt sem döntötték el, hogy pontosan milyen elhaladási zajszint felett készítsenek felvételt a hangos autósról, motorosról. Ez abból fakad, hogy több tényező befolyásolhatja az eredményt: például milyen tempóval és az út mely részén halad a motoros, illetve milyen környezeti zaj sem elhanyagolható. Persze elsősorban nem a bírságok kiosztása a cél - azt szeretnék elérni, hogy a kiszemelt helyeken lassítsanak a vezetők és csökkenjen a zajterhelés.
{{articleGallery[22266].caption}}
A kampány ötletgazdái kiemelték, hogy főként olyan helyeken vetnék be az eszközt, ahová kirándulók és motorosok is nagy számban járnak, és utóbbiak zaja meggátolja, hogy a természetjárók - vagy éppen a helyi lakosok - élvezzék a kikapcsolódást. Példaként a South Downs Nemzeti Parkot, illetve a környék útjait említették, ahol hétvégente sok motoros jár, amit a helyiek és a kirándulók is nehezményeznek. - Persze a zajtraffipax nem olyan hatékony, mint a sebességmérő, és könnyen elképzelhető, hogy teljesen nyílt, beépítetlen terepen egyszerűen nem hoz hiteles eredményt - mesélt kételyeiről Dr. Jonathan Moore, a kampánycsoport vezetője.