Lassan három éve már, hogy Frecska Jani barátunk egy hosszú és szenvedélyes levelet küldött nekünk, ezekkel a sorokkal nyitva mondandóját. A történet középpontjában a motorversenyzés szeretete és a tenni akarás állt, leírva azt a sok-sok munkát, amivel újra megteremtették a lehetőséget, hogy folytatódjanak a legendás háztömb körüli futamok a Nógrád megyei helyszínen.

balassagyarmat batrak versenye
Drapál János (elöl) és Holmár István a három évtizeddel ezelőtti futamon

A sztorit azóta jól ismerjük, hiszen a lelkes szervezőmunka meghozta gyümölcsét: már az első megmérettetésen több mint száz (!) versenyző állt rajtvonalhoz, hogy a kissé hepehupás aszfalton bebizonyítsa, ő a legbátrabb az utcai versenyzők közül. A folytatás nem is lehetett kérdéses, hiszen már a verseny napján a nézők és az indulók is a következő futamról faggatták a szervezőket, akik időt és energiát nem kímélve újra és újra tető alá hozták az egyedülálló rendezvényt.

balassagyarmat batrak versenye

Nem lesz ez másként 2012-ben sem, hiszen ezen a hétvégén újra feldübörögnek a patinás vasak a szűk utcákon, hogy a modern kétkerekűeket megszégyenítő tempóban száguldjanak körbe az épületek között. Természetesen - ahogy a korábbi években már megszokhattuk - a legendás vasak mellett az utánpótlás kategória is komoly szerephez jut, hiszen a MAMI kupasorozat egyik legfőbb célkitűzése, hogy csekély nevezési díj fejében profi körülmények között versenyezhessenek és fejlődjenek az ifjú motorosok.

balassagyarmat batrak versenye
"Hová lett a harmadik fokozat?"

Az esemény szombaton délelőtt kezdődik, vagyis érdemes lesz mindkét nap kilátogatni a Budapestről nagyjából egy óra alatt elérhető helyszínre. Ezen a délutánon az "X" kategória versenyzői léphetnek pályára: a rejtélyes jelölés gyakorlatilag nyílt csoportot jelent, melyben bárki indulhat, aki leadta előjelentkezését, és megfelelt a külön technikai szabályzatban rögzítettek alapján történő biztonsági gépátvételen. Ezen a futamon napi licenc birtokában is rajthoz állhatnak a pilóták, amit a helyszínen válthatnak ki.

balassagyarmat batrak versenye
A veterán katalógusok lapjai elevenednek meg Balassagyarmaton, hangosan, szagosan, egy életre rabul ejtve a nézőket

Vasárnap reggel kezdetét veszi a MAMI kupasorozat hivatalos versenynapja, melyben széria és épített Simsonok, MZ-k és Pannóniák, robogók és pocket bike-ok mérkőznek meg egymással, valamint az elmaradhatatlan NSR kupát és veterán versenyt is ezen a napon nézhetik meg a látogatók. A programok már délelőtt tízkor felpörögnek és egészen este hétig folyamatos látnivalóval várják a Balassagyarmatra érkezőket. A belépés - csakúgy, mint az elmúlt években - most is ingyenes.

A legnagyobb meccs: az MZ-sek versenyét sokáig emlegették Balassagyarmaton...

Különleges "betétfutamnak" ígérkezik a MAMI kupa programjai között megtartott "Települések Versenye", hiszen ez a vérre menő küzdelem helyett inkább egyfajta motoros fieszta, jó hangulatú felvonulás a pályán, ám nem tét nélkül. Ezen a fura megmérettetésen az a város győz, mely a legtöbb indulót adja a kategóriának - elbíráláskor a résztvevő jogosítványában szereplő lakcím számít.

balassagyarmat batrak versenye
A veterán verseny egyik legszebb és legkülönlegesebb résztvevője: minden évben rajthoz áll a patinás motor

Remek, kellemesen meleg, napsütéses időt jósolnak a hétvégére, így minden adott ahhoz, hogy ismét egy felejthetetlen napot töltsünk a nógrádi településen - minden motorost és érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők Balassagyarmaton, szombaton délelőtt tíz órától.