Nem is olyan régen olvashattatok róla, hogy milyen kézzelfogható, gyakorlati haszna van a beépített nyomkövetőnek – a VIII. kerületben ellopott robogót is így találták meg a zsaruk, méghozzá pillanatok alatt.

10-milliard-kilometer-a-niuval
Ezt az üzenetet látja telefonján a tulajdonos, ha megpróbálják elkötni a robogóját

Persze nem csak ezért érdekes a nyomkövető, hiszen segítségével az is kiderült, hogy összesen hány kilométert tettek meg eddig a NIU-tulajdonosok a világszerte gazdára talált, több mint kétmillió robogóval.

10-milliard-kilometer-a-niuval
Noha inkább robogóiról ismert a NIU, hamarosan valódi nagymotorral bővül a cég kínálata, sőt egyből kétféle teljesítményszintű RQi-t dobnak piacra

A napokban éppen jubileumot ünnepelt a csupán hét éve alapított NIU, ugyanis a GPS-alapú riasztók adatai alapján vásárlóik összesen 10 milliárd (!) kilométert mentek eddig a motorokkal. Hogy el tudjuk helyezni a számot:

mintha 66-szor megtennénk a föld-nap távolságot...

10-milliard-kilometer-a-niuval
Ez is NIU: fedett, részben önvezető háromkerekű, amit A1-es jogsival is vezethetnek majd a tulajdonosok

Ha csak szerény, 50 g/km-es károsanyag-kibocsátással számolunk egy-egy robogónál, akkor is 500 ezer tonna CO2-kibocsátástól óvták meg a Földet a NIU-t hajtó robogósok. Persze mondhatják a szkeptikusok, hogy az áram előállítása is károsanyag-kibocsátással jár, így a robogó valójában nem „nullemissziós”, de ez ingatag lábakon álló érvelés, hiszen a benzin sem a hajnali párával csapódik le a réteken – annak előállítása, szállítása is komoly ökolábnyomot hagy bolygónkon.

10-milliard-kilometer-a-niuval
E-robogóval sem lehetetlen: Zhou 30 ezer kilométeres túrát tett NIU-jával, és többek között eljutott Belső-Mongóliába, valamint Tibetbe is

Akárhogy is, impozáns eredmény, hogy mindössze néhány évvel az alapítás után már ilyen eredményekkel büszkélkedhet a NIU, ráadásul a közeljövőben megsokszorozódhat a világon futó robogóik száma. Ugyanis az eddig értékesített, összesen kétmillió jármű után idén egy év alatt újabb egymillió (!) robogójuk talál gazdára, ami remekül jellemzi, milyen népszerűek a 2014-ben indult cég modelljei.