– Az elmúlt időszak esős időjárását követően csodálatos koranyári napsütésben és remek programokkal került megrendezésre a 18. Motoros Búcsú - Kerékpáros és motoros zarándoklat esemény fő napja (szombat) az Ecséd település szélén, festőien szép környezetben található Szentkút-völgye Boldogasszony kápolnánál. Az idei évben is komoly aggodalmat, s nem kevés kellemetlenséget okozott az esős időjárás.

18-motoros-bucsu-ecsed-beszamolo

Amelynek következtében sajnálatos módon a pénteki napot le kellett mondanunk – nem tudtuk szavatolni senki biztonságát, komfortérzetét és az aznapi programot az időjárás okozta kellemetlenség miatt! – kezdték beszámolójukat a szervezők.

Az égiek is kegyeikbe fogadták a Motoros Búcsúra érkezőket

Így érthető módon jobban izgultunk a szombati nappal kapcsolatosan. Hála Istennek, jó idő lett, bizakodóvá váltunk. A kiemelt esemény második napján (főnapon) összességében sokan voltak kíváncsiak a különleges programokra, az ország több településéről érkeztek motorosok, hogy lelkileg feltöltődhessenek a szép környezetben található Szentkút-völgye szenthelyen. 

18-motoros-bucsu-ecsed-beszamolo

Jó hangulatban kezdődött a nap az ünnepélyes megnyitóval, ahol a szervezők mellett a társszervező is köszöntötte a zarándokokat. Machovits László mindig inspiráló ünnepi beszédében a zarándoklatról szólt, valamint saját élményéről osztott meg pár gondolatot üzenetként a jelenlévőknek. A megnyitót követően felgyorsultak az események és egyre többen érkeztek a Boldogasszony kápolnához, hogy a motoros barátokkal, motoros társaságban a soron következő programokon részt vehessenek.

18-motoros-bucsu-ecsed-beszamolo

A megnyitó után a hatvani TKD Spirit Egyesület tagjai Szász Péter vezetésével egy fantasztikus taekwondo harcművészeti bemutatóval kápráztattak el minket a fiatalabb és felnőtt, tehetséges sportolók. Ezúton is gratulálunk eddigi eredményeikhez, és további sok sikert kívánunk az Egyesület tagjainak, s köszönjük, hogy itt voltak! Időközben elkészült a MOTaMOT felajánlásából és az Ecsédi Motoros Egyesület jóvoltából az ebéd, amire mindenkit szeretettel vártak. Köszönet a helyi motorosoknak a szolgálatukért!

18-motoros-bucsu-ecsed-beszamolo

Hollósok címmel pódiumbeszélgetésre került sor Bán Mór író, a Hunyadi–regényciklus szerzője és Bodnár Balázs, a Hollófiak könyv illusztrátora közreműködésével. A szerzők beszélgetőtársa Machovits László, a Hunyadi Rend motoros közösség kapitánya volt. A könyvbemutató keretében szó esett a kötetekről, a háttéranyagokról, a mai kor és az olvasás fontosságáról és a bemutatásra váró Hunyadi c. filmsorozatról. Nagyszerű élmény volt, köszönet a közreműködőknek.

18-motoros-bucsu-ecsed-beszamolo

Alig telt el az első program, egy újabb előadásba csöppenhettek a jelenlévők, akik lelkes igyekezettel követték figyelemmel a S.E.R.E.G. című filmsorozat főszereplőjével, Csórics Balázs színésszel történő beszélgetést. Melynek témája a sorozaton kívül a színészet és kultúra volt. A beszélgetőpartnere Rimóczi Béla motoros barátunk volt. Köszönjük mindkettőjüknek ezt a tartalmas és igencsak megszívlelendő beszélgetést!

18-motoros-bucsu-ecsed-beszamolo

A pódiumbeszélgetéseket követően egy fergeteges néptáncbemutatóra kerül sor a helyi Kacus Néptánc Együttes közreműködésével. Nem csoda, hogy a motoros zarándokok, érdeklődők és helyi közönség is csodálattal és odaadással szemlélték a bemutatót. A bemutató közben olyan helyi tehetségek léptek fel, mint Baranyi Bendegúz, aki trombita-előadásával nyűgözte le a közönséget, Zeke Sándorné és Kiss Mihályné Magdi néni pedig egy-egy verssel örvendeztetett meg mindannyiunkat. Köszönet a tehetséges ecsédi fiataloknak és idősebbeknek is, valamint köszönöm a bemutató létrejöttéért Maksa Kincsőnek, a csoport vezetőjének és az együttes művészeti vezetőjének, Katalin Nagy Maksáné tanárnőnek – valóban emelték az esemény fényét.

18-motoros-bucsu-ecsed-beszamolo

A nap előrehaladtával elérkezett a programok zárásaként az ünnepi szentmise, a motorok és motorosok megáldása, majd a motoros felvonulás. - Ez a mondat helytálló és szép is volna, ám a teljességhez hozzá tartozik, hogy a néptáncbemutató végén egy zivatarfelhő árnyékolta be a nap megkoronázását jelentő programot. Ennek eredményeképpen a Boldogasszony kápolnában tartottuk meg a szentmisét.

18-motoros-bucsu-ecsed-beszamolo

Az ünnepi szentmisét Varga József plébániai kormányzó celebrálta. A szentmise olvasmányait és könyörgéseit is hagyományainknak megfelelően szintén motorosok olvasták fel. A motoros búcsú keretében emlékeztünk meg a Szűz Mária, keresztények segítsége ünnepről. A plébániai kormányzó kifejtette:  „...tanulni jöttünk Máriától.” 

18-motoros-bucsu-ecsed-beszamolo

A szentmise végén áldásban részesültek a motoros zarándokok, hiszen addigra elállt az eső is. Megszentelésre került az új fakereszt és az új korpusz, melyet a szenthelynek adományozták. Zárva a 18. Motoros Búcsú - Kerékpáros és motoros zarándoklat eseményének összefoglalóját hálás szívvel köszönjük a motoros zarándokok és barátaink részvételét, motoros társszervezetek partnerségét, szolgálatukat. Továbbá köszönjük minden előadónak, csoportnak a remek előadásokat, bemutatókat és beszélgetéseket. Köszönjük az esemény előkészületeiben résztvevők segítségét és felajánlásaikat!

18-motoros-bucsu-ecsed-beszamolo

Köszönjük a szervezetten érkező motoros zarándokoknak, motoros barátainknak, hogy a közösségükkel itt voltak! Szeretnénk megköszönni támogatóinknak is, hogy hozzájárulhattak az esemény sikeréhez, élen a NEA-val és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel, valamint hálásak vagyunk partnereinknek, hogy segítették a munkánkat: köszönjük a Barankovics István Alapítványnak, a Buzás Pince Vendégháznak, a Molnár Pékségnek, a MEGAFILM-nek, a Hatvani Hírlapnak, a Szent István Rádiónak, a Vaskapu Kiadónak és természetese a SportMotor.hu szerkesztőségének.

Mindenkit Isten áldjon, és a Boldogasszony oltalmazzon útjaitokon és mindennapjaitokon!