A legfontosabb változás, hogy a gyorshajtás, a biztonsági öv használatának elmulasztása, a tilos jelzésen történő áthaladás és ittas vezetés esetén a rendőrség visszatarthatja a járművet a bírság kifizetéséig, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ilyen esetben a hatóság elveszi a forgalmi engedélyt. Szintén visszatartható a jármű, ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a jármű üzembentartójának közigazgatási bírság tartozása van. Ez az intézkedés elsősorban a külföldi járműtulajdonosokat érinti, hiszen nem lehet visszatartani járművet, ha magyarországi bejelentett lakcímmel és érvényes adószámmal, adóazonosító jellel rendelkezik a tulajdonos. A rendőrség azt reméli, hogy elsősorban a külföldi hatósági jelzéssel ellátott gépjárművekkel elkövetett szabályszegések száma fog csökkenni az intézkedés bevezetése után. 2014-től az európai uniós országoknak kötelességük lesz kiadni egy másik EU-tagállam részére azoknak az autósoknak az adatait, akik szabálysértést követnek el külföldön, vagyis behajtható lesz az unió területén belül a bírság összege.

gyorshajtás
Ha egy harmincas táblánál százzal haladunk, mostantól 200 000 forintunk bánja, és nyolc büntetőponttal is "gazdagodunk" az eset után

Magasabb bírságok az utakon

Ha gyorshajtás, biztonsági öv használatának elmulasztása, tilos jelzésen történő áthaladás vagy ittas vezetés miatt indul a közigazgatási eljárás, és az elkövető kiléte a helyszínen ismertté válik, akkor az üzembentartóval szemben nem, csak a tényleges elkövetővel szemben folytatható le eljárás. Július elsejétől kikerülnek a közigazgatási eljárási körből a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezések, ezek a jövőben szabálysértésnek minősülnek, így maximum harmincezer forint bírsággal sújthatók.

Az ittas vezetés és a megengedett legnagyobb sebesség túllépése átkerül a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegések közé, de gyorshajtásnál kivételt jelentenek közigazgatási bírság hatálya alá nem tartozó esetek - a gyakorlatban ez jellemzően 15-20 km/h-s sebességtúllépést jelent -, ezek továbbra is szabálysértésnek minősülnek.

Jelentős változás, hogy a bejelentés szerint nincs tolerancia a rendszerben, és a legkisebb mértékű sebességtúllépés is szankciót von maga után. Ha a gyakorlatban is megvalósul ez a szigorítás, akkor jelentősen nőhet a gyorshajtások miatt kiszabott bírságok száma, hiszen eddig bizonyos tűréssel dolgoztak sebességméréskor, például városban jellemzően csak 68 km/h felett készült fénykép vagy videófelvétel a gyorshajtóról. Az új rendszer alapján, ha valaki 50 kilométeres óránkénti sebességkorlátozásnál 110 kilométeres sebességgel halad, 130 ezer forint bírságra és 6 büntetőpontra számíthat. Ugyanebben az esetben, 120 kilométeres óránkénti sebességnél a bírság összege 200 ezer forint, a büntetőpontok száma pedig 8 lesz.

Közigazgatási bírsággal sújtandó, ha valaki áthalad a tilos jelzés ellenére a vasúti átjárón, és az ittas vezetés vétsége is ebbe a kategriába tartozik a mai naptól. Utóbbit szigorúbban sújtják, véralkohol-koncentrációtól függően 150, 200 vagy 300 ezer forint lehet a bírság és 6-8 büntetőpontot szabnak ki érte, de csak bűncselekmény esetén - vagyis 0,8 ezrelék véralkohol szint felett - veszik el a jogosítványt.

Szigorodnak a jogsértésekhez rendelt előéleti pontszámok: szabálysértéseknél 1-5 helyett 1-8 pont, gondatlan bűncselekmény esetén 6 helyett 9, szándékos bűncselekménynél 9 helyett 11 pont jár júliustól. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy két súlyos szabályszegéssel elérhető a 18 pont, vagyis ilyen esetben fél évre eltiltják az elkövetőt a vezetéstől.

Változik a biztonsági öv használatára vonatkozó bírságolás is, lakott területen belül 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer, autóúton és autópályán 40 ezer forint a bírság mértéke, amit az utasnak és a járművezetőnek külön-külön kell megfizetnie, ha egyikőjük sem volt bekötve, büntetőpont természetesen csak a sofőrnek jár ez esetben.

A Közlekedési Hatóság létrehozta a központi bírságnyilvántartást, amelyből ellenőrizni tudják, hogy kik azok, akik egy esetleges korábbi bírságot nem fizettek ki.