· 2018. november 29.

Január hetedikén startol a Dakar-rali

Vissza a gyökerekhez

Rendkívül sok, összesen 135 újonc áll rajtvonalhoz januárban, a kivételesen csak egy országot érintő Dakaron, ahol most először támogatás nélkül, magányos harcosként is nevezhettek a pilóták.
Mivel a korábbi rendező államok visszalépése után Peru maradt az egyetlen ország, amely „befogadta” a mezőnyt, az útvonal is rövidebb a szokásosnál - ezúttal hozzávetőleg ötezer kilométert kell legyűrni a pilótáknak, melyből nagyjából háromezer lesz mért szakasz. Nem kevesebb, mint 534 versenyző nevezett - 334 járművel - a viadalra, hogy két hét alatt meghódítsa Dél-Amerika legkeményebb terepeit.
{{articleGallery[20217].caption}}
- Mire számíthatnak a 2019-es Dakar résztvevői? Nos, nem apróztuk el az akadályokat, szóval alaposan felköthetik a gatyát: olyan az idei itiner, mintha egy szál vitorlással kéne evickélniük az üvöltő negyvenesek közelében - viccelődött hajós hasonlattal Etienne Lavigne versenyigazgató. Természetesen most is a KTM a viadal legfőbb esélyese, hiszen az osztrák márkát az ezredforduló óta nem tudták letaszítani a Dakar trónjáról.
Idén Matthais Walkner, Toby Price és Sam Sunderland képviseli a narancs színeket a hondás Kevin Benavidesszel, Paulo Gonçalvesszel és Joan Barredával szemben, a Yamahákat pedig Adrien Van Beveren és Xavier De Soultrait próbálja sikerre vinni.

Original by Motul - bevállalod?

Komoly újítás, hogy Dél-Amerikában most először rendezik meg az Original by Motul kategóriának kiírt összecsapást, melyben 34 motoros és quados vesz részt. Ennek lényege, hogy ők az ős-Dakar szellemiségéhez hasonlóan egy szál magukban, támogatás nélkül vágnak neki a sivatagnak. Csupán a szervezőkre számíthatnak, akik vállalják, hogy személyenként egy tartalék tankot, egy-egy szett felnit és gumit, egy hálózsákot, valamint egy utazótáskát eljuttatnak a következő befutóhoz, továbbá szerszámokkal és árammal látják el a pilótát, hogy megjavíthassa a motorját.