Nem mehetünk el szó nélkül a jelenlegi helyzet mellett, de igyekszünk hangulatkeltés helyett inkább visszafogottan összeszedni, mire számíthatunk és főleg mire figyeljünk a közeljövőben. Először is - és ez a legalapvetőbb -, ne vegyük félvállról az új szabályokat, bármennyire is drasztikusnak tűnnek! Láthatjuk a külföldi példákon, élen Olasz- és Spanyolországgal, hogy a késlekedés és lazaság milyen következményekkel járhat. Most pedig nézzük, milyen hatással van a közlekedőkre, azon belül is a motorosokra a jelenlegi helyzet!

a-koronajarvany-hatasai-a-motorosokra-24818
Mától nem léphet be külföldi állampolgár Magyarországra és több európai államba - néhány hétig, hónapig jegelnünk kell hát a külföldi túrák tervezését

Márciusban 35 forinttal csökkent benzin ára, s most szerdától újabb húszforintos (!) áresés jön, így a legolcsóbb helyeken 310 forint körül mérik majd a 95-ös literjét, holott február végén még 385 forint volt a listaár. A motorosboltok, szervizek jellemzően nyitva vannak, és egyre több cég hatékony intézkedésekkel védi a betérőket, illetve a dolgozókat. Általában arra kérnek, érkezéskor-távozáskor használd a kézmosót vagy kézfertőtlenítőt, az nemcsak téged véd, hanem mindenki mást is, aki a közeledben tartózkodik, és egyre több helyen élhetsz a személyes kapcsolat nélküli motorátadással és -átvétellel is. Persze a legbiztosabb, ha teljesen mellőzöd a személyes találkozást, és online intézed a valóban nélkülözhetetlen rendeléseidet. Tankoláskor is biztonságosabb, ha személyzet nélküli kutat választasz, és a kirakott nejlonkesztyűt használod, mert fémfelületen is több órán át „életben” marad a vírus.

Nem véletlen az idézőjel, mert - a baktériumokkal ellentétben - a vírusnak nincsenek a szó hagyományos értelmében vett életfunkciói, sem sejtjei, ezért gazdatest híján nyomtalanul eltűnik. Többek között ezért is életbevágó az intelmek betartása és a személyes találkozások nullára csökkentése, hiszen önmagában, új gazdatest nélkül garantáltan elpusztul a kórokozó. Ezzel szemben nagy tömegben gyorsan terjed, ráadásul a lappangási idő elején többnyire nem kimutatható az immunreakció hiánya miatt, tehát a szűrés sem hatékony. Szóval aki elbagatellizálja a dolgot („egészséges fiatal vagyok, nem lehet bajom”), és társaságba jár, az segít terjeszteni a betegséget, veszélybe sodorva a többiek idős vagy betegséggel küzdő hozzátartozóit. Nem hiszed? Nézd csak meg, mi történt Olaszországban...

Önkéntesek, ingyenes versenyek és online csaták

A versenynaptárak átalakításával párhuzamosan máris a mentőötleteken dolgoznak a legnagyobb autós, motoros szervezetek vezetői. A MotoGP.com például ingyenessé tette az elmúlt évtizedek legjobb versenyeinek felvételeit, az F1-ben online nagydíjakra készülnek, ami az E-sport térnyerését látva sokkal életképesebb ötlet, mint amilyennek elsőre tűnhet. A gazdasági helyzet miatt bajba került járműipari gyártók (pl. General Motors, SAIC Motor, BYD stb.) felszabadult energiáikat átcsoportosítva napi több millió maszk gyártásába kezdtek, hogy segítsék a védekezést.

a-koronajarvany-hatasai-a-motorosokra-24819
Rossi is mélyen zsebbe nyúlt, hogy segítsen a helyi kórháznak

Eközben csapatok és egyéni sportolók eurómilliókat ajánlottak fel a védekezésre, legutóbb éppen Valentino Rossi tett nemes gesztust, és a helyi lapok szerint több százezer euróval támogatta a közeli talján kórházat. Ráadásul ez csak az első lépés, ugyanis Francesco Bagnaia és több olasz vállalkozó is beszállt a gyűjtésbe, így a hírek szerint akár eurómilliók folyhatnak be új, hasznos berendezésekre és az intenzív osztályon ápolt több mint ezer ember gyógyulására.