Mielőtt mindenki visszaadná a kondibérletét, érdemes leszögezni, hogy országúton cirkálva mindössze 150-200 kalóriát égetsz el óránként, ami alig több, mintha a TV előtt bambulnál, mivel az is legalább 60-70 kalória. Nem úgy a terepezés, ami ilyenkor télen egyébként is remek ötlet, hogy enyhítsd az elvonási tüneteket.

a-motorozas-fogyaszt-20650
Minél nagyobb a motor - és a pilóta -, annál több kalóriát éget el terepezés közben. Ha valaki igazán keményen tolja, adott idő alatt több energiát használ fel, mint például az úszással
Közúton haladva is számtalan izmodat használod, elvégre a vádliddal, comboddal, csípőddel stb. ugyanúgy irányítod a vasat, mint a kormánnyal, vagyis észrevétlenül fogod munkára a végtagjaidat, de terepen ugyanez hatványozottan igaz. Mivel folyamatos testmozgást igényel, az endurózás - átlagos, hetvenkilós testtömeg mellett - óránként öt-hatszáz kalóriát éget el, csakúgy, mint például az úszás (413-590 kcal/óra). Arról nem beszélve, hogy a nedves, csúszós terep remek „iskola”, hogy nyáron higgadtabban, rutinosabban kezeld a megcsúszásokat aszfalton.

Ha érdekel a motorsportok egyik legkülönlegesebb szakága, a triál, akkor semmiképp se hagyd ki az X-Trial világbajnokság 2019. január 20-án, Budapesten megrendezett nyitófordulóját. Az esemény részleteiről ide kattintva olvashatsz

a-motorozas-fogyaszt-20686
.

Szóval, ha az volt az újévi fogadalmad, hogy ledobsz pár kilót, akkor ne kondigépre, hanem egy enduróra ruházz be, és irány a terep! Az már csak ráadás, hogy ezentúl mindig lesz egy igencsak átlátszó, de védhető ürügyed, hogy vasárnaponként miért tűnsz el hosszú órákra - kínszenvedés vagy sem, neked az egészség az első!