· 2020. február 13. 9

A városi közlekedés biztonságát javíthatja a Ford fejlesztése

Forradalmi dzseki a láthatóságért

A gombnyomásra nagyméretű emojikat megjelenítő dzseki egyelőre csak prototípus, de nincs kétségünk afelől, hogy belátható időn belül felbukkan a boltok polcain az elsősorban kétkerekűeknek szánt, különleges viselet.
A szemünk előtt zajlik a bringázás forradalma, egyre többen pattannak elektromos és hagyományos drótszamarak nyergébe, ezzel együtt a robogózás népszerűsége is töretlen. Nem meglepő hát, hogy a Ford előállt a karosszéria nélküliek biztonságát növelő újítással.

A városi közlekedést biztonságát növelheti a Ford fejlesztése

Sokszor előfordul, hogy az autósok és a kerékpárosok/motorosok nem értik meg egymást az utakon, mert előbbiek rosszul értelmezik vagy éppen nem is látják, hogy mi a szándéka a bringa- vagy motorvezetőnek.
{{articleGallery[24580].caption}}
Amennyiben bekövetkezik a baleset, nem kérdés, hogy a védtelen bringás vagy robogós húzza a rövidebbet. Az Európai Bizottság Traffic Safety Basic Facts című tanulmánya szerint évente mintegy kétezer kerékpáros veszti életét az európai utakon, szóval bőven akad teendő.
{{articleGallery[24581].caption}}
Tekintettel a nem túl rózsás helyzetre, a Ford előrukkolt az ún. Emoji Dzseki prototípusával, melytől azt remélik, hogy használatával a kétkerekű járgánnyal közlekedők könnyebben és egyértelműbben jelezni szándékaikat és érzéseiket az autósok felé. A fejlesztésről egy rövid angol nyelvű, feliratos videót is közzétettek, érdemes megnézni:
Tényleg meglepő, hogy nem öt-tíz éve látott napvilágot az egyszerűségében csodálatos felső
Tulajdonképpen mi az emoji?
Az emojik több mint húsz éve jelentek meg az emberek közötti kommunikációban, és ma már úgy tekintünk rájuk, mint a digitális világ első nyelvének alkotóelemeire. Tanulságos - egyben kissé ijesztő - dolog, hogy egy felmérés szerint az emberek többsége szívesebben fejezi ki érzéseit emojik révén, mint élőszóban, telefonhívással.
A dzseki legfontosabb része a hátára varrt LED-panel, amin a kétféle irányt jelző nyíl, a veszély jelzésére szolgáló háromszög, továbbá háromféle emoji világít attól függően, hogy a bringás/robogós melyik gombot nyomja meg a kormányra rögzíthető, vezeték nélküli távkapcsolón. Egyelőre nem árulta el az amerikai óriásvállalat, hogy mikorra készíti el a kabát végső változatát, de a pozitív visszajelzéseket látva szinte biztos, hogy hónapokon belül láthatjuk a megvásárolható kivitelt.