· Képek: MSM, MotoGP · 2017. április 21. 7

Ó, Mr. Alkohol, hát itt vagy már megint?

Szondáztatnak a MotoGP-ben

Ki gondolná, hogy szükség van rá? Akárhogy is, az alkoholszonda állandó kelléke lesz a nagydíjaknak, ezentúl véletlenszerűen rendelnek be pilótákat ellenőrzésre.
A MotoGP-ben 2004-ben tiltották be az alkoholfogyasztást, emellett természetesen a drogok is tiltólistára kerültek, s ezek fogyasztását eddig is többféle teszttel ellenőrizték. Mostantól újabb elemmel bővül a tudatmódosító szerek elleni harc, hagyományos, közúti ellenőrzéseknél használt, „belefújós” alkoholszondákat vetnek be ugyanis a nagydíjakon. A FIM tájékoztatása szerint három-három pilótát választanak majd ki véletlenszerűen néhány futam előtt.
{{articleGallery[13298].caption}}
Büntetésre számíthat az, akinek legalább 0,1 gramm/liter alkoholt mutatnak ki a vérében, s a lebukás akár 18 hónapos felfüggesztést is maga után vonhat. A pilóták is megszólaltak az ügyben, Cal Crutchlow például kifejezetten támogatja a kezdeményezést, sőt azt mondja, nemcsak három embert kellene kiválasztani, hanem mindenkinek át kellene esnie a szűrésen.
- Dollármilliókat költenek el a GP-ben, akkor miért csak pár futam előtt és csupán néhány résztvevő ellenőrzésére van lehetőség? – tette fel a jogosnak tűnő kérdést.