· 2017. április 20.

1900. április 20-án rendezték az első futamot

Minden ezzel kezdődött...

Az ezredfordulón, s éppen ezen a napon, vagyis április huszadikán rendezték az Egyesült Államok történetének legelső, gépjárműveknek kiírt versenyét.
Bár a közlekedés még gyerekcipőben járt, mégis rögtön egy kimondottan hosszútávú túrafutammal kezdődött a technikai sportok története. Az Automobile Club of America 1900 tavaszán egy kereken ötven mérföldes - nagyjából nyolcvan kilométeres - pályát jelölt ki Long Islanden. A rajtnak Springfield adott helyet, innen a New York államban fekvő Babylonig száguldottak a pilóták, majd vissza.
{{articleGallery[13268].caption}}
A tempóra jellemző, hogy a kilenc nevező közül a leggyorsabb, A.L. Riker több mint két óra alatt - egészen pontosan két óra, három perc és harminc másodperc - alatt tette meg a nyolcvan kilométert. Riker egyébként - úgy is, mint elektromos hajtású járművek gyártója - gyakran indult versenyeken, illetve szervezett önállóan futamokat. Legnagyobb eredménye, hogy saját készítésű, „Riker Torpedo” névre keresztelt elektromos kocsijával 1901-ben új sebességrekordot állított fel, melyet tíz évig nem tudtak megdönteni.