· 2020. március 23. 1

Májusban nyitnak újra az olasz kereskedések

Elszalasztott rekord

Olyan nagy volt a kereslet februárban, hogy már-már hiánycikk lett a nagymotor Dél-Európában. Története egyik legerősebb szezonja előtt állt a motorpiac, de úgy vélik, még most sincs minden veszve.
„Békeidőben” kimondottan jó hír lenne, hogy ilyen eredményeket értek el az öreg kontinens forgalmazói - jó eséllyel a motorozás újabb virágkoráról szólnának a hírek. Márpedig nem lenne eltúlzott hurráoptimizmus, hiszen a tavalyi évtizedes rekordhoz viszonyítva is elképesztő mértékben nőtt az új nagymotorok forgalma a legfontosabb piacokon. Spanyolországban havonta bő háromezerrel több gép fogyott 2019-hez viszonyítva, Franciaországban a havi négyezret közelíti a többlet, míg Olaszországban - a kezdődő járvány és korlátozások dacára - 36 489 motort vettek februárban, ami 9,8%-kal több, mint a tavalyi mennyiség.
{{articleGallery[24937].caption}}
Természetesen most jön a feketeleves, elvégre az olasz kereskedők gyakorlatilag zárva vannak, de már most úgy tűnik, hogy hatalmas segítséget kaphatnak a kormányzattól. Jelenleg úgy számolnak, hogy május közepére újra teljes kapacitással üzemelnek a boltok, és a modellek szerint augusztusra érheti el a bevételük az eredetileg tervezettet. Ez 25-30%-os forgalomkieséssel járhat éves szinten, ezért a talján döntéshozók máris azon dolgoznak, hogy 2021-ben mentőövet nyújtsanak a gyáraknak és forgalmazóknak, egyszersmind elérjék az idei rekordévre tervezett mennyiséget.
{{articleGallery[24941].caption}}
Ez már csak azért sem földtől elrugaszkodott ötlet, mert pont az igázásra ajánlott autók drágulhatnak az Unió környezetvédelmi bírságai miatt (95 g/km), a tömegközlekedés pedig egyfajta mumussá válhat a járvány során, ezért jó eséllyel sokan idegenkednek majd tőle a vészhelyzet lecsengése után is. Ez előrevetíti a megfizethető, A1-es és A2-es motorok előretörését, az olasz kormány pedig várhatóan mélyen zsebbe nyúl, hogy talpra állítsa a motorgyártás talján bástyáit és - áttételesen - kiszolgálja a vásárlókat.