· Képek: Pixabay · 2020. január 6. 54

Spanyolország is kitiltja a koros motorokat a városokból

Viszlát, öreg vasak?

Egyre több európai város korlátozza a benzines és dízelüzemű járművek behajtását, most épp Barcelonában keményítettek be. Több mint százezer ingázónak kell buszra szállnia, ami ingyen van, ha előtt bezúzatja az autóját vagy motorját.
Gyakorlatilag lezárták Barcelona egészét a 15 évnél idősebb dízel autók és motorkerékpárok előtt, de a húszéves benzinesek sem hajthatnak a körgyűrűn belülre. Azt remélik, hogy a csaknem száz négyzetkilométeres területen legalább 120-130 ezerrel nő a tömegközlekedést használók száma, s hogy ezt mielőbb elérjék, hároméves, 4100 eurós bérletet adnak azoknak, akik bontóba küldik tiltólistán szereplő autójukat, motorjukat.
{{articleGallery[24274].caption}}
Aki nem hajlandó megválni a 2003-as vagy annál öregebb motorjától, az ezentúl minden évben csak tíz hétköznapon használhatja - hétvégén egyelőre nincs tiltás -, viszont ez a tíz behajtás átszámítva közel hétezer forintba kerül. Ha valaki ezen felül is betéved a tiltott zónába, 100 és 1800 euró közötti összegű bírságot kap. Úgy vélik a helyi döntéshozók, hogy negyedével csökkenhet így a károsanyag-kibocsátás Barcelona útjain, míg a szállópor-koncentráció akár 35-40 százalékkal kisebb lehet.