· 2019. március 5. 13

Behajtják a külföldi útdíjakat

Utolér a végzet

Nem nagy ördöngösség motorral átgurulni a lecsukódó sorompó alatt, ezért sokan vissza is élnek vele a személyzet nélküli, fizetőkapus pályákon. Most megelégelték az üzemeltetők a bliccelést.
Túramotoros fórumokon számtalanszor felbukkan a kérdés: vajon lehet valamilyen következménye, ha a szabályosan fizető autóval együtt átslisszoltam a nyitott sorompón, hogy ne kelljen kicsengetni a borsos útdíjat? Nos, eddig szinte kockázat nélküli volt a csalás, mert Európai Unió ide vagy oda, az információáramlás nem volt éppen zökkenőmentes. Hogy miért történt ennyi csalás? Nos, hogy egy egyszerű példát vegyünk: kereken 100 euró a motorok útdíja a szlovén határtól Rómáig és vissza, pedig itthon egész évre nem fizetünk ennyit a korlátlan pályahasználatért. Nem csoda hát, hogy mindig akadt egy-egy ügyeskedő.
{{articleGallery[21274].caption}}
Idén tavasszal azonban minden megváltozik, ugyanis az uniós tanács tegnap hivatalosan is bejelentette a határokon átívelő, egységes információs rendszert, mely segítségével pofonegyszerűen behajtható lesz a másik államban ki nem fizetett útdíj vagy parkolási díj. Ennek lényege, hogy külön jóváhagyás nélkül, közvetlenül a tulajdonostól - vagy üzembentartótól - hajtják be az összeget, csakúgy, mintha határainkon belül bliccelt volna. A májusban életbe lépő rendszer kiterjed az összes tagállamra, így a drága útdíjakról és magas bírságokról elhíresült Olaszországra is. Arrafelé egyébként sem érdemes reszkírozni, mert a zsaruk nem packáznak a külföldiekkel: nemes egyszerűséggel a helyszínen bevonják a jogsit és lefoglalhatják a járművet, ha valaki nem tudja helyben - készpénzzel vagy bankkártyával - kifizetni a bírságot.