· 2018. július 6. 22

Adóreformot fontolgat a brit kormány

Drágább benzin, jobb egészségügy?

Bajban van a brit egészségügy, ezért azt tervezik, hogy az üzemanyagárak drasztikus emelésével pótolják ki a hiányzó fontokat, egyszersmind ezzel szeretnék visszaszorítani az autó- és motorhasználatot.
Két legyet ütne egy csapásra a szigetország kormányzata, ugyanis a kisebb autó- és motorforgalom révén csökkenne a légszennyezés, valamint a szmog okozta megbetegedések száma, a befolyt összegből pedig egyenesbe hozhatnák az NHS, azaz a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat költségvetését.

A légszennyezés áldozatai

Nem véletlen, hogy éppen az Egyesült Királyságban merült fel az egészségügy sajátos finanszírozása, ugyanis éppen Londonban volt a világ egyik legnagyobb egészségügyi katasztrófája, amit az elavult fűtési rendszerek és a közlekedők okoztak. Akkor, 1952-ben a városra telepedő szmog miatt 4-5000 ember veszítette életét (!) egy hét alatt, s további ötezren haltak bele a szövődményekbe.
{{articleGallery[18685].caption}}
Persze a nemrég bejelentett javaslat nem aratott osztatlan sikert. Tbb motorosoldal szavazást indított, és csak a voksolók tizede értett egyet az emeléssel, míg a többiek figyelmeztettek rá, hogy a brit motorosok így is rendkívül magas adóterheket nyögnek. Egy középméretű túramotor biztosítása elérheti az évi 7-800 ezer (!) forintot, míg egy liter benzin - átszámítva - 510-560 forintot kóstál, attól függően, hogy melyik töltőállomásról van szó.