Tegnap délután háromkor leintették az idei Bol d'Ort, ahol magyar versenyzőnek is szurkolhattunk Kovács Bálint személyében. Bálint helyzetét nehezítette, hogy a Wojcik Racing Teammel utazott ki és az ő Yamahájukkal indult volna – miután csoportjában a legjobb Stock-időt motorozta az edzésen –, de szombat délben jött a hír, hogy a Maco Racingnél szükség van egy emberre.

boldor2022-kovacs-balint
Bálint ezúttal is Yamahával, de a Maco Racing színeiben indult a futamon

Így aztán Bálint mindössze pár órával a start előtt tudta meg, hogy másik alakulat színeiben lép pályára.

Kovács Bálint és csapata hatodik lett a Bol d'Oron

Végül Anthony West csapattársaként a remek hatodik helyen futott be, ismét bizonyítva, hogy akkor is villámgyors, ha nem éppen ideálisak a körülmények és egy kvázi ismeretlen motorral, csapattal indul a világ egyik legkeményebb hosszútávú versenyén.

Maga a futam elképesztő drámákat hozott, ugyanis olyan sok műszaki hiba történt, hogy teljesen felborult az erősorrend. Sorra estek ki a favoritok, név szerint a BMW a YART és a Yoshimura Suzuki, sőt az F.C.C Honda is hosszasan rostokolt a boxban.

A sok kiesés az élen álló ducatisok malmára hajtotta a vizet, és már ekkor arról beszéltek a közvetítésben, hogy ez valódi mérföldkő lehet a verseny történetében, hiszen még soha nem végzett talján márka az élen. Persze sokan ácsingóztak az első helyre, sőt az utolsó órában a Wojcik át is vette a spiccet, miután erőátviteli gondja akadt a Ducatinak, ám ekkor ismét műszaki hiba szólt közbe, ami megfosztotta a Wojcik Teamet a győzelemtől. Így aztán nagy meglepetésre a Viltais Racing Igol húzta be az idei Bol d'Ort, ami elképesztő eredmény, hiszen az utóbbi 10-15 évben folyamatosan a gyári csapatok nyerték a 24 órásokat.

boldor2022-kovacs-balint
Bár a Honda nem nyert futamot, sőt a Bol d'Oron dobogóra sem állhatott, így is a japán alakulat lett az idei bajnok

Olyan szoros volt a bajnokság és annyian buktak pontokat a műszaki hibák miatt, hogy az idén egy versenyt sem nyerő F.C.C Honda lett a világbajnok, miután negyedik helyen futott be a csapat a Bol d'Oron.

Végeredmény – Bol d'Or (2022)

1. Viltais Racing Igol
2. Wójcik Racing Team
3. Webike SRC Kawasaki
4. F.C.C. TSR Honda
5. ERC Endurance Ducati
6. MACO Racing Team

A világbajnokság állása a 2022-es szezon végén:

1. F.C.C. TSR Honda – 154 pont
2. Yoshimura – 130 pont
3. VILTAIS RACING IGOL – 114 pont