Egy felnicsík, tankmatrica vagy egyéb díszítőelem esetében még szemet huny a többség a rendszerint Távol-Keletről érkező, olcsó hamisítványok felett, ám a felfüggesztés és a fékrendszer más tészta – ott szó szerint életek múlhatnak a minőségen.

brembo-qr-kod-a-hamisitok-ellen
Eredeti és hamis féknyereg (Kép: Brembo.com)

QR-kóddal a hamis alkatrészek ellen

A Brembó mérnökei is megelégelték, hogy a talján cég logójával készülnek a hamisítványok, ezért kifejlesztettek egy QR-kód alapú azonosító rendszert, mely garantálja, hogy csak eredeti alkatrész kerüljön a motorosokhoz. Ehhez társul a Brembo Check nevű alkalmazás, mely segítségével másodpercek alatt ellenőrizhető a termék eredetisége. A fejlesztés lényege, hogy egy QR-kódot csak egyszer lehet regisztrálni, tehát ha lemásolják az ábrát egy termékről, kiderül, hogy az korábban már felbukkant a rendszerben, és egyértelmű, hogy ezúttal hamisítványról van szó.

brembo-qr-kod-a-hamisitok-ellen
Csak egy alkalmazásra van szükség az eredetiség ellenőrzéséhez

Arra is ügyeltek a gyárban, hogy a QR-kódot úgy rögzítsék, hogy csak roncsolva lehessen eltávolítani, azaz garantálható, hogy nem használják kétszer ugyanazt a matricát. Ráadásul – más termékekkel ellentétben – nem a dobozon tüntetik fel a kódot, hiszen az a csomagolással együtt kicserélhető lenne, hanem magán a féknyergek vagy főfékhengeren találjuk, így a hamisítás teljesen kizárt.