Azt mondják a szakértők, hogy sajnos nem mindenki fordít kellő figyelmet a „tökfödőre”, pedig ez a roppant fontos eszköz is igényli a rendszeres törődést. Érdemes most, a tél beköszöntével elvégezni a teendőket, amikor egyébként is kevesebbet motoroztok.

A sisaktisztítás és -ápolás legfontosabb lépsei

Azt tanácsoljuk, hogy kezdjétek a műveletet a plexivel és – ha van – a beépített napszemüveggel. Ezek a legérzékenyebb részek, tudniillik könnyen összekarcolódnak, emiatt különösen nagy gonddal érdemes nekiállni tisztításuknak. A művelethez semmiképpen ne karcolásra hajlamos háztartási papírtörlőt vagy rongydarabot használjatok, inkább puha textilt, mint például az RMC kínálatában megtalálható Mannol mikroszálas kendő, ami a napi áttörléshez és a nagyobb lélegzetvételű takarításhoz is ideális.

Utóbbihoz javasolt leszerelni a helyéről a plexit és a szemüveget, mert így tudok csak maradéktalanul megszabadulni a zsíros foltoktól és a menet közben felkenődő rovarok széleken megbújó tetemeitől.

Persze a kendő önmagában édeskevés, vegyetek hozzá ionmentesítettvíz-bázisú Muc-Off plexi- és szemüvegtisztítót! Az ilyen termékek a lehető legalkalmasabbak lágy felületek ápolására, ezért a sisakgyárak zöme is ajánlja őket.

bukosisak-helyes-karbantartas
Meghálálja a sisak a karbantartást és ti is jobban érzitek majd magatokat motorozás közben, ha nem a poros, koszos fejvédőben rójátok az utat. Úgy számoljatok, hogy tízezer forint körüli összegből az összes tisztítószert és kiegészítőt megvásárolhatjátok 

Legyen szó egyszínű, mintás, fényes vagy matt felületről, az Oxford készlet segítségével pillanatok alatt újszerűvé varázsolhatjátok a külső héjat. Fontos, hogy ha komolyabb külsérelmi nyomot fedeztek fel a bukón, vagy korábban pereceltetek benne, akkor lehetőleg ne használjátok a továbbiakban, mert egy újabb „zakónál” nagy valószínűséggel nem fogja ellátni feladatát.

bukosisak-helyes-karbantartas
Jó szolgálatot tesz a sisakzsák, mert megvédi a külső behatásoktól, karcoktól. Arra is ügyeljetek, hogy lehetőség szerint szobahőmérsékleten, száraz és rágcsálók által nem hozzáférhető helyen tároljátok a bukót!

Nyáron beleizzadunk, majd levéve belekerülhet a por, ezért bukó belseje rettentően összekoszolódhat a szezon végére. Akárcsak a karcos vagy koszos plexi, az elhanyagolt bélésű bukó sem kellemes viselet, főleg, hogy a kosz és a szag a fejen és a hajon is nyomot hagy. A sisakok zöméből eltávolítható az arc- és a fejpárna, ebből kifolyólag nem nagy ördöngösség kitisztítani őket. A Motul pumpás folyadéka ráadásul csírátlanító és fertőtlenítő hatású, sőt a kellemetlen szagokat is elűzi, vagyis egyszerre lesz tiszta és jó illatú a sisakod.