· 2019. március 4. 58

Szigorodnak a nyugat-európai szabályok

Tűnés a középső sávból!

Egyre több helyen bírságolják - egyre magasabb összegre - azokat, akik jobbról előznek vagy indokolatlanul haladnak a középső vagy a belső sávban.
Bekeményítettek a belga döntéshozók: ezentúl a korábbi összeg duplájára büntetik, aki indokolatlanul használja a gyorsforgalmi utak, autópályák stb. középső és belső sávját. Mondhatjuk, hogy egy belga fizetéshez mérten nem is olyan sok a 116 euró, ám akit többször elkapnak, azt el is tilthatják a vezetéstől. A szigor előzménye, hogy évről-évre egyre több sofőrt büntetnek meg, amiért magasról tesznek a jobbra tartás szabályára - a belga zsaruk évente két-háromezer alkalommal osztottak ezért csekket.
{{articleGallery[21270].caption}}
- Rendkívül balesetveszélyes, ha valaki indokolatlanul lassan halad a középső vagy belső sávban, miközben a szélső üres. Ezzel szabálytalan manőverre kényszeríti a többi sofőrt, akik ha jobbról megelőzik a renitenst, szintén 116 eurós bírságra számíthatnak - szögezték le az új rendelet bevezetése kapcsán. Persze a legtöbb vezető rögtön „észhez tér”, s gyorsan lehúzódik, ha meglát egy rendőrautót, ezért a zsaruk a magasabb bírság bevezetésével egy időben civilautós járőrszolgálatot indítanak, hogy így szűrjék ki a szabálytalankodókat.