· 2019. augusztus 27. 12

Taktikát váltottak a brit zsaruk

Amilyen az adjonisten...

Egy korábbi haláleset miatt a brit rendőrök sokáig nem üldözhették a motortolvajokat, de ez oda vezetett, hogy a bűnözők mindent elvittek, ami nem volt lebetonozva. Most fordult a kocka.
Az új rendőrfőnök megelégelte, hogy gyakorlatilag eszköztelenek a több ezer fős bandákkal szemben, ezért nemrég új módszert vetettek be: a rablókat megjelölő, mégis láthatatlan spray-n túl nyíltan kiálltak a drasztikusabb megoldások mellett is - tüskék akadályok és elütött bűnözők jelzik, hogy betelt a pohár a zsaruknál.
Fordítva a lovon
Az agyafúrt tolvajok mindent megtesznek, hogy megússzák a büntetést. Az egyik új trükk, hogy menekülés közben eldobják a sisakjukat, mert szerintük a rendőrök így nem ütközhetnek velük, mivel megsérülhetnek vagy meghalhatnak esés közben. Szerencsére az egyenruhásokat sem kell félteni: ha a rendőrautó kameráján látszik, hogy szándékosan vette le a sisakot, akkor ugyanúgy mehet a „taktikai kontakt”. A karambol célja, hogy a bűnöző ne tudjon elmenekülni, és tulajdonképpen az sem a világ vége, ha közben megsérül, mert így csak neki esik baja, míg a hajsza közben ártatlanok is megsérülhetnek.
Így néz ki a gyakorlatban a „taktikai kontakt”. Kis tempójú, de határozott ütközés, és máris földre kerülnek a rosszfiúk...
Noha sokan bírálták a módszert, eredményessége és hatékonysága tagadhatatlan. Évente csupán 60-80 ilyen karambol történik, de mivel mindegyik nagy médiavisszhangot kap, alkalmas az amatőr bűnözők elriasztására. Legalább is erre utal, hogy amióta bevezették az új módszert, csak Londonban harmadával esett vissza a motor- és robogólopások száma.