· Képek: Dakar, Horváth Lajos · 2017. január 3. 1

A Dakar második napja

Irány a hóhatár!

A magyar versenyzők újabb sikeres napot tudhatnak maguk mögött, miután teljesítették a San Miguel de Tucumánban végződő speciálszakaszt.
A helyi idő szerint késő délelőtt rajtoló motorosokra ezúttal 803 (!) kilométeres napi etap várt, melyből 275-öt tett ki a mért szakasz. A leírás szerint ez egy különösen technikás rész, ugyanis a talaj rendkívül változatos: a jórészt mély, süppedős homokot helyenként köves sziklás, sőt akár mély sárral borított szakaszok válthatják, melyek a négykerekűek sofőrjeit is meglephetik, de a motorosok számára még nagyobb kihívást jelentenek.
{{articleGallery[11571].caption}}
A változatos terepet legyűrve mindkét magyar színekben induló motorosunk célba ért, Horváth Lajos a 128., míg Dési János a 72. helyen végzett. A délvidéki Saghmeister Gábor is túl van a második szakaszon, ő a 89. pozícióban zárt, míg az erdélyi Gyenes Emanuel az előkelő 29. helyről várhatja a holnapi 364 kilométeres mért etapot. Két nap után az ausztrál fenegyerek, Toby Price (KTM) áll az élen, megelőzve Goncalveszt (Honda) és Sunderlandet (KTM).
Igazán embert próbáló feladat lesz a mai, San Salvador de Jujuyba vezető út leküzdése, ugyanis a motorosoknak közel ötezer méteres magasságba kell felkapaszkodni gépeikkel, ahol már nemcsak a kíméletlen terep, hanem az oxigénhiány is megviselheti a pilótákat.