· 2020. május 16. 24

Kártérítésre kötelezték a Deadpool 2 forgatócsoportját

Nem vígjáték…

Kártérítésre ítélték a Vancouver TCF Productionst, mert hibáik miatt elhunyt a forgatáson Joi Harris motoros kaszkadőr. Más kérdés, hogy a filmbevételhez viszonyítva csak aprópénz a büntetés.
A tragédiát, mely a Deadpool 2 forgatásán következett be, a WorkSafeBC vizsgálta. Arról számoltak be, hogy a produkciós iroda öt olyan mulasztást követett el, melyek együttesen a hölgy halálához vezettek. Harris a Domino nevű karakter motoros kaszkadőrje volt, aki egy jelenetben bukósisak nélkül motorozik. A Jack Poole Plazában forgatott jelenetben Harris elvesztette uralmát a forgatáshoz használt Ducati felett és keresztülrepült egy ablakon.
{{articleGallery[25510].caption}}
Fel is sorolták, miben vétettek a megbízók. Első tényező: a kockázatfelmérés és értékelés elmulasztása. Ez azt jelenti, hogy a TCF nem tett eleget a szerződésében foglalt előírásoknak, nem teljesítette az egészségvédelmi és biztonsági feltételeket, ideértve, hogy a kaszkadőr nem viselt védőfelszerelést. Második tényező: a munkavállaló tájékoztatásának elmulasztása. A készítők nem figyeltek eléggé a kaszkadőrökre, hiányosan közölték velük feladataikat, így azok nem is tudhatták pontosan, hogy mire vállalkoznak. Továbbá elmulasztották az új munkatársak fokozott ellenőrzését is. Harmadik, és talán legfontosabb pont a nem megfelelő munkakörülmények sora. A TCF nem tudta biztosítani, hogy biztonsági elemekkel, szerkezetekkel vegyék körbe a helyszínt, hogy a motor és vezetője ne repülhessen ki a díszletből. Emellett elmulasztották a kaszkadőr egészségének és testi épségének biztosítását, és nem volt megfelelő személyzetet a feladathoz.
{{articleGallery[25511].caption}}
Ötödik és egyben legsúlyosabb: a bukósisak hiánya. A TCF nem tudta biztosítani, hogy a kaszkadőr a fejét védő bukósisakot vagy egyéb eszközt viseljen – ezúttal is fontosabb volt a látványos jelenet, mint a szereplő biztonsága... A fenti öt lépés vezetett oda a vizsgálat szerint, hogy Joi Harris életét veszítette. Talán azért kapott ilyen nagy visszhangot az ügy, mert ő volt az első afro-amerikai motoros hölgy, aki profiként, hivatásos motorversenyzőként tűnt fel a pályákon még 2014-ben. Persze az ítélet még nem maga az igazságszolgáltatás, legalább is nem a szó hétköznapi értelmében, ugyanis a produkciós iroda 0,3 millió dolláros büntetést kapott. Ismerve a kinti kaszkadőrök fizetését, ez smafu, úgy pedig már-már ironikus, ha tudjuk, hogy a film eddigi 785 millió (!) dolláros bevételt termelt a készítőknek.