– Tizenhat versenyző részvételével Debrecenben, a Perényi Pál Salakmotor Stadionban rendezik szombaton a salakmotoros egyéni Európa-bajnokság első döntőjét – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján. A szombaton 15 órától kezdődő megmérettetésen 16 vaspapucsos méri össze tudását, a versenyzők között lesz magyar is, Magosi Norbert szabadkártyásként indul a debreceni fordulóban - tudatták a szervezők.

Salakmotoros Európa-bajnoki döntő Debrecenben

Az esemény sporttörténeti jelentőségű abból a szempontból, hogy a Speedway Euro Championship (SEC), azaz az egyéni Eb-döntő 11 éves történetében először fordul elő, hogy Magyarországon versenyt rendeznek.

Látni kell, hogy több ezer néző van minden egyes versenyen, ez az a technikai sport, ami Kelet-Magyarországon, a régióban a legtöbb embert érdekel, nekünk pedig óriási felelősségünk van abban, hogy ezt az igényt ki tudjuk elégíteni

– emelte ki a sajtótájékoztatón Barcsa Lajos alpolgármester.

debrecen-salakmotor-eb-donto

Hangsúlyozta, hogy bár a város idén tízmillió forinttal támogatta a salakmotor sportot, most ehhez újabb hárommillió forint plusz támogatást csatol. A sajtótájékoztatón jelen volt Karolina Jankowska, a One Sport Sp. promótere Lengyelországból. A debreceni versennyel kapcsolatban elmondta, a One Sport nagyon elhivatott, hogy az európai salakmotorsportot igazán európaivá tegye, ezért is választották helyszínül Debrecent, mert tudják, hogy nagyon komoly a sporttörténelme. Emellett hazánkba érkezik a tavalyi kiírás első öt helyezettje, többek között a címvédő dán Mikkel Michelsen (dán) és honfitársa, Leon Madsen, valamint a debreceni szurkolók kedvence, a lett Andzejs Lebedevs.

Különbusz várja a foci- és salakmotor-rajongókat

Baráth Norbert, a Speedwolf Sportszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, bár öt éve nem gondolta, hogy Eb döntőnek ad otthont Debrecen, ma már látja, hogy nehéz lesz felülmúlni ezt a szezont. Kifejtette, hogy több csatorna is élőben közvetíti majd a versenyt, ami nagyon jó hírét viszi Debrecennek.

 A kapukat 12 órakor nyitják és 15 órakor kezdődik az első futam - ismertette, majd hozzátette, hogy a szurkolók autógrammot is kérhetnek a versenyzőktől. Kiemelte, hogy azokat a szurkolókat, akik a magyar futballválogatott meccsére is váltottak jegyet, várhatóan külön busszal szállítják majd át a Nagyerdei Stadionba

– tette hozzá.

debrecen-salakmotor-eb-donto

A SEC-döntő további fordulóit június 20-án a lengyelországi Grudzidzban, augusztus 24-én a németországi Güstrowban és végül szeptember 21-én a lengyelországi Chorzówban szervezik. Az egyéni Európa-bajnoki címet az nyeri, aki a SEC-döntő négy fordulója során a legtöbb pontot gyűjti.