Az augusztus 7. és 13. között zajló, legendás Bonneville Speed Weeken döntött rekordot Dnepr-jével az ukrán versenyző, Serhii Malyk. A Delfast által épített gép 107,1 mérföld/órás, azaz 174,5 km/órás sebességet ért el, ami hivatalos csúcs a kategóriában.

dnepr-sebessegrekord
Bár a mostani csúcs jelentős mérföldkő a cég történetében, nem ez az első alkalom, hogy a Delfast beírta nevét a Rekordok Könyvébe. 2017-ben ugyanis a cég Prime modellje 371 kilométeres távolságra jutott el, és ezzel Guinness-világrekordot állított fel az egyetlen feltöltéssel megtett legnagyobb táv kategóriájában a tisztán elektromos hajtású motorok között

Persze megértjük, ha a sokat látott veteránosok most szkeptikusak, és azt kérdezik: mi ezen a Dnepr, leszámítva az üzemanyagtartályt? Elvégre mozgatásáról nem a jó öreg boxer gondoskodott, hanem 100 kW-os teljesítményű, állandómágneses elektromotor. Ráadásul ezzel nincs vége a módosításoknak és típusidegen alkatrészeknek, hiszen a bajor vasat használó motorosok valószínűleg nyomban kiszúrták a BMW-ből „kölcsönzött” hátsó felfüggesztést és kereket.

dnepr-sebessegrekord
36 akkumulátor összesen 22 000 mAh kapacitással – mindössze ennyi kellett a rekorddöntéshez. Igazán vicces adat, hogy ekkora teleppel gyorsasági rekordot lehet dönteni, miközben napjaink vízálló telefonjaiban gyakran 12-13 000 mAh-s akksik dolgoznak...

Mindenesetre Dnepr elnevezés ide vagy oda, az ukrán csapat ismét sikerrel járt a sóstó medrében kialakított pályán, ahol anno Herbert James Munro (ismertebb nevén: Burt Munro) is világhírű lett épített motorjával.