Doug Domokos igazi legenda volt, egy klasszikus amerikai showman. Félelmet nem ismerve olyan egyedülálló mutatványokat hajtott végre motorján, mint azelőtt még senki. Vele született tehetsége, azaz roppant kifinomult egyensúlyérzéke világszerte ismertté tette nevét a nyolcvanas, kilencvenes években, ekkor ragadt rá a „The wheelie king” becenév.

Amerikából jöttem...

Doug a Michigan állambeli Niles városában született 1955. december 31-én. Hogy voltak-e magyar felmenői, nehéz megmondani, mi nem találtunk hiteles információt ezzel kapcsolatban. Azt viszont biztos, hogy már fiatalon belekóstolt a terepmotorozásba, első saját gépét pedig 15 éves korában szerezte meg. Totális megszállott volt, ezt bizonyítja az is, hogy tanítási idő után és a hétvégenként csavargás helyett inkább csomagolt magának némi uzsonnát, és irányt vett az otthonához közeli, elhagyatott vasúti állomásra, ahol órákon keresztül gyakorolt.

Nem mindenki Doug Domokos...

Az iskolás évek után motorszerelőként helyezkedett el Gene Ritchie műhelyében, aki akkoriban támogatója volt a Red Bud néven meghirdetett nemzeti motokrossz-bajnokságnak Buchnanben, Michiganben. Ritchie igyekezett mindenben támogatni a fiút, így azt is elnézte neki, hogy néha a szerelésre bevitt motorok próbája során is levegőbe kapta az első kereket.
doug-domokos-az-egykerekezes-kiralya-7161
Azon kívül, hogy a környezet nem számított Dougnak, előfordult, hogy tíz perc ismerkedés után tartott bemutatót egy-egy új motorral - természetesen minden fennakadás nélkül
Innen már nem sok kellett, hogy megszülessen az ötlet: Ritchie szórakoztathatná a nézőket a Red Bud versenyek közötti szünetekben! Az elgondolás helyesnek bizonyult, az emberek imádták a műsort, Domokos pedig azt, hogy közönség előtt szerepelhet. Eleinte két barátjával, Raymond Ritchie-vel és Rex Thwaits-cel bemutatózott, társai azonban hamar kiégtek és idővel ki is léptek a produkcióból. Doug előtt viszont minden ajtó nyitva állt, 1978-ban például kapott egy Kawasakit és egy autót, hogy produkciójával az egész országot bejárja.

Ami nem megvásárolható

Tehetsége hamar meghozta neki a népszerűséget, hiszen a hetvenes évek végére már minden komolyabb szuper- és motokrosszversenyre meghívást kapott, s egyre több megjelenést kapott az újságokban. Ma már nehéz elhinni, de akkora szám volt, hogy a világ minden tájára meghívták, a nyolcvanas években - saját fejlesztésű Hondájával - minden kontinensen turnézott.
doug-domokos-az-egykerekezes-kiralya-7160
Egyszer fogadásból nyert 10 000 dollárt, mikor végigkerekezett az Anaheim stadion supercross pályáján
Domokos sikere számos pilótát inspirált, de soha nem értek nyomába, mert mindig többre és többre vágyott, folyton kereste a kihívásokat. Doug nevéhez fűződik például a legmagasabban végrehajtott egykerekezés cím, amit 1983-ban szerzett, mikor az Empire State Building tetején mutatványozott. Egy évvel később fogadásból nyert 10 000 dollárt, mikor csont nélkül végigkerekezett az Anaheim stadion szuperkrossz-pályáján.

Csúcstartó

Neve 1984-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, méghozzá a valaha volt leghosszabb egykerekezéssel: összesen 233 kilométert tett meg hátsókeréken utazva Alabamában, a Talladega autópályán. Szintén világrekord volt, mikor nyolc utassal kerekezett egy háromkerekűn, valamint mikor hat utassal tette ugyanezt egy négykerekű ATV-n. Mindemellett Hollywood is nagy lehetőséget látott mutatványaiban, olyan filmekben szerepelt, mint például a Cannonball Run, az On Any Sunday II. vagy a Megaforce. Az is nagy szó volt, hogy meghívást kapott az „Ez hihetetlen” néven futó televíziós show-ba is, ahol fel s alá kerekezett a híres Lombard Streeten, San Fransiscóban.

Emelkedő, lejtő és hajtűkanyarok egymás után - Doug Domokosnak semmi sem számított

Domokos megjelentetett egy könyvet „Egykerekezés a királlyal” címmel, valamint számtalan „hogyan csináld” cikket írt újságoknak. Azon kívül, hogy imádta a szereplést és jól megélt a műsorozásból, igyekezett a társadalomnak is adni. Gyakran szervezett jótékonysági fellépéseket, a befolyt összeget pedig a New Orleans-i Gyermekkórháznak és különböző alapítványoknak ajánlotta fel, sőt előfordult, hogy az amerikai olimpiai csapat számára is tartott gyűjtést.
doug-domokos-az-egykerekezes-kiralya-7165
Doug hiba nélkül, egykeréken csinálta meg a Georgia állambeli motoros jogosítvány megszerzéséhez felállított pályát
Doug Domokos váratlanul, repülőbalesetben hunyt el 2000. november 26-án, mikor barátjával és oktatójával, Keith Lambbal lezuhantak. Egy mély fordulóval szerették volna 200 méterrel csökkenteni a magasságot, de a gép szárnya nem bírta a terhelést, és leszakadt. Doug mindössze negyvennégy esztendős volt, menyasszonyát Michelle-t és két éves fiát, Nikolast hagyta hátra. Nyugodj békében, Doug!