· 2013. május 7. 4

És minden ment tovább...

Az idei Motoros Búcsú sokadik alkalommal bizonyította, hogy egy igazán jó hangulatú rendezvényhez nem nagyszabású koncert, vagy több ezer látogató kell, hanem valami egészen más... A szervezők beszámolóját tolmácsoljuk felétek.
Az idei Motoros Búcsú eseménye csodálatosan szép időben és kellemes, családi hangulatban került megrendezésre 2013. május 03.-04.-én az Ecséd település szélében található Szentkút-völgye Boldogasszony kápolnánál. Az elmúlt évhez képest jóval többen, mintegy 30 fő sátorozott és töltötte el az éjszakát a kápolna árnyékában.
A pénteki napon a megnyitó keretében szó esett az idei búcsú fontosságára, az érsek atya látogatásának örömére, valamint a keresztúti áhítat során megemlékeztek a résztvevők a tavalyi évben elhunyt 'motoros papról', Kádár István apát úrról.
motoraldas 2013
Csontos Péter, az alapítvány alapítója és koordinátora következőket mondotta köszöntőjében: "... az alapítvány 2007. év óta szervezi a Motoros Zarándoklatot, melynek célja a motoros társadalom pozitív oldalának a bemutatása, a hagyományok ápolásának fiatalokkal való megismertetése. Már hetedik alkalommal kerül sor a búcsú megrendezésére, mégis nagy pillanata a szombati nap, mikor is főpásztori áldásban részesülnek a motorosok és az érkező zarándokok. Immáron élő hagyománnyá vált a motoros búcsú, s ti barátaim jó példává járultok a jövő generációi elé! ..."
motoraldas 2013
A Motorosok a Motorosokért Közhasznú Alapítvány képviseletében Pápay Bálint a következőképpen emlékezett apát úrra; "... emlékezzünk apát úrra, aki teljes életet élt, hiszen életében szerette Istent, szerette az embereket és imádkozott értünk is. A múlt évi esemény végén, mikor mindannyiunktól kvázi elbúcsúzott, akkor már éreztük, és ő is, úgy vélem, hogy idén már nem lehet velünk. Ám hiszem, hogy fentről segít minket, és terelget a maga szigorúságával, de jó indulatával. ..."
A keresztúti imádságot követően sor került a gyertyás körmenetre, majd az esti gyertya fénynél és tábortűz mellett a vacsorára, ahol a maga csendességében előkerültek a múlt év történései. A szombati napon a meghirdetett programokkal, előadással, bemutatókkal és koncerttel telt el a találkozó. Az ünnepélyes megnyitóban a szervezésben részt vett motoros szervezetek tagjai kiemelték az idei búcsú fontosságát, hiszen hetedik esztendeje kerül megrendezésre és idén, érsek atya személye megtiszteltetés a motoros társadalom tagjainak.
Az előadások közül ki kell emelnünk egy motoros barátunk, Machovits László gondolatainak megosztását,ami mintegy tanúságtételként mélyen megérintett minden motorost. Az ő felhívása minden évben, amely lassan követendő példa is lett; "...öltözzetek fehér ingbe, tegyétek félre a sötét bőrkabátot és mellényt, nyissátok ki szíveteket a mai napon!"
A tanúságtételt követően Barnabás atya, pálos rendi szerzetes, és motoros plébános előadása következett a hit évében a hit erejéről és jó példáról. Felejthetetlen élményt nyújtott gondolataival, szinte megragadta a résztvevőket, lelkileg támaszt tartott.
motoraldas 2013
Az előadásokat és látványos íjász és iaido bemutatót követően került sor az ünnepi szentmisére és a motorosok megáldására. Az ünnepi szentmisére érkező Dr. Ternyák Csaba egri érsek atyát motorosok, motoros rendőrjárőrrel felvezetve a település táblájától kísérték a kápolnáig. A szentmisén koncelebrált Utassy Vilmos c. kanonok, kerületi esperes, Hubai József c. kanonok, Szücsi plébános, Mandy Zoltán c. apát, Hort plébánosa, valamint Novák József atya felvidékiről, aki motorral érkezett, továbbá Ft. Bárdos Krisztián atya, érseki titkár. A szentmise elején érsek úr köszöntötte az alapítvány kuratóriumát, a zarándokokat, valamint a motoros zarándokokat. Szentbeszédében a motoros társadalomhoz és közlekedők jó viszonyára hívta fel a figyelmet, valamint jó példaként beszélt a motorosok önzetlenségéről, jótékony tevékenységükről. "Az Isteni tanítás, a hagyomány megőrzése fontos kell hogy legyen számunkra ..." -fejtette ki Ternyák Csaba egri érsek. Kiemelte beszédében, hogy a Szentkút-völgye búcsújáróhelyre érkező motorosok a jó példát kívánják bemutatni, amire igazán nagy szüksége van a társadalomnak ezen nehéz időkben.
motoraldas 2013
A szentmise végén főpásztori áldásban részesítette a résztvevőket, majd egyesével megáldotta a motorokat, kerékpárokat és azok tulajdonosait. Végül köszönetet mondott az alapítványnak, a motorosoknak és minden résztvevőnek. Az esemény zárása képen motoros felvonulásra került sor a településen. A motoros búcsún idén több mint 350 motor és több száz zarándok vett részt, idősek és fiatalok egyaránt, de többen érkeztek kerékpárral is.
motoraldas 2013
Az alapítvány kuratóriuma, valamint a szervezésben résztvevő motoros szervezetek köszönetet mondanak Dr. Ternyák Csaba érsek atyának, hogy el fogadta meghívásukat, továbbá köszönetet mondanak a szervezői munkában részt vevő egyének és csoportoknak, a finom ebédért, a munkálatokban való helytállásért, az előadóknak az előadásért és látványos bemutatókért, a rendőrség részéről érkező rendőrjárőrnek segítségéért, valamint a sok motoros zarándoknak, hogy jelenvoltak és ezzel tartalmassá tették a hetedik motoros búcsút!

Jövőre ismét találkozzunk, de addig is Jó példával élni két keréken!