· 2017. március 14. 1

Elektromos hajtású motorok a pályán?

Új versenysorozatot indít a DORNA

Ahogy a Formula-E is egyre népszerűbb, úgy válhat közkedveltté a DORNA közeljövőben induló új szériája, a FIM e-Power bajnokság.
A MotoGP és a Superbike jogait is jegyző szervezet illetékesei - élükön Carmelo Ezpeletával - megerősítették, hogy egy vadonatúj szakág létrehozásán munkálkodnak, melyben kizárólag akkumulátorról üzemelő kétkerekűek indulnak majd. Egyelőre nem árultak el pontos részleteket, de az már most bizonyos, hogy több gyártó érdeklődik az új sorozat iránt, ahol nem a hatótávon, hanem az elérhető csúcssebességen lesz a hangsúly.
Tempóban nincs hiány: a szigeten már a 190 km/órás átlagsebesség ostromlása a cél
Azt remélik, hogy a technikásabb pályákon is 200 km/h feletti végsebességet érnek majd el az új, tiszta üzemű gépek, melyekkel a környezettudatosságra is fel szeretnék hívni a figyelmet, ezért minden egyes motort megújuló forrásból, szél- vagy napenergiával töltenek fel a 10-12 körös futamok előtt. Jelenleg csak néhány kisebb tömeget vonzó rendezvényen, valamint a Man TT-n láthatók kimondottan versenycélra épített, elektromos motorkerékpárok - az egyik ilyennel éppen Guy Martin indul idén -, így hát üde színfolt lenne egy teljes versenysorozat, s végre a hangtalan vasak is megmutathatnák, hogy milyen időeredményre képesek a legnépszerűbb GP-pályákon.