Anno nagy csinnadrattával jelentették be, hogy mivel a Magyar Nagydíj tervezett időpontjára nem lesz kész a hajdúsági pálya, a kazah viadallal töltik fel a naptárban megüresedett helyet. Tavaly szeptemberben meg is erősítették a hírt, hogy 2023-ban biztosan gyorsaságimotoros-vb futamot rendeznek Sokol International versenypályán, sőt a Dornát olyannyira lenyűgözte a hely, hogy nyomban öt évre leszerződött a kazah vezetéssel.

Kazahsztán lett volna a 30. ország, amely nagydíjnak ad otthont, a Sokol International Racetrack pedig a 74. helyszín, ahol a tervek szerint összecsaphattak volna a világ leggyorsabb motorosai.

Elmarad a finn és a kazah nagydíj

Persze azóta kiderült, hogy korai volt örülni a meglepően alacsony összegből megépített pályának, ugyanis ma sajtóközleményben tudatták a szervezők, hogy „a gazdasági helyzet és a pályán folyó munkálatok miatt” elmarad az idei Kahaz Nagydíj, és idén már nincs is lehetőség a pótlására.

elmarad-a-kazah-nagydij
A kazah pálya

Mivel nemrég csődbe ment a finn MotoGP-pályát építő vállalat, immáron bizonyos, hogy ott sem rendezhetnek versenyt, így 19 futamosra „zsugorodott” a 2023-as szezon. Ellenben jó hír, hogy így is láthatunk új helyszínt, mivel szeptember 21-én Indiába látogat a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye.