· 2020. május 9. 7

Itt az első hétvége a korlátozás enyhítése után

Mindent szabad?

Ha döcögősen is, de elindul az idei motoros szezon, legalább is ez az első hétvége, amikor Pest megyén kívül korlátozástól mentesen szabad motorozni. Megnéztük, mit jelent ez a gyakorlatban.
Május 4-én Budapest és Pest megye kivételével részlegesen felfüggesztették a kijárási korlátozást. Szokás szerint száraz és hosszú paragrafustenger, de aki kíváncsi rá, elolvashatja a 168/2020. (IV.30.) Kormányrendeletben. A korlátozás tehát enyhül és Pest megyét leszámítva egy kis fellélegzés következik. Azonban vannak általános védelmi intézkedések, melyeket kötelesek vagyunk betartani, motorozzunk akár a fővárosban vagy vidéken:
1. „A rendelet értelmében mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolságot) tartani.”
2. „Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön mindenki köteles egy szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.”
3. „A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatók lesznek.”
{{articleGallery[25439].caption}}
Megfelelő óvintézkedéseket tartva tehát mehetünk, amerre szeretnénk, de mit jelent ez a motorosokra nézve? Mivel Budapesten és Pest megyében nem szűnik meg a korlátozás, így ugyanazok vonatkoznak a motorosokra, és járművezetőkre, mint eddig. Alapos indok szükséges hozzá, hogy motorra ülj, viszont azt hivatalosan is megerősítették, hogy alapos indokkal ugyanúgy mozoghatsz az ország bármely megyéjében, városában, mint vidékiként. Maga Gulyás Gergely tisztázta a kérdést, hogy egyértelmű legyen: ez nem börtön, senki nincs bezárva a lakásába, de ha kimozdul, akkor igenis köteles betartani a szabályokat:

Milyen idő lesz a hétvégén?

Szinte kiváló természetjáró, kirándulóidőre számíthatunk a hétvégén, napközben 20 és 27 fok közötti hőmérséklettel, napos, időnként kissé felhős égbolttal. Csak a délutánok folyamán fordulhat elő elszórtan záporeső, szóval semmi olyan, ami miatt a négy fal között kéne maradnod.
{{articleGallery[25451].caption}}
Viszont arra készülj, hogy az autósok is pont ennyire várták a korlátozás feloldását, kifejezetten nagy forgalom várható az utakon, így inkább azt javasoljuk: valamelyik pályán vezesd le a stresszt. Szerencsére a pályák többsége már nyitva, az Euro-Ring este hatig várja a motorosokat, miként Kakucs is felkészült a rohamra, míg a Pannonia-Ring kifejezetten motoros nyílt nappal készült a korlátozás utáni első hétvégére.