· 2020. július 21. 14

Hatásos volt a német motorosok tiltakozása

Húszezren a szigorítás ellen

Nemrég úgy határozott a Német Szövetségi Tanács, hogy 80 dB alá csökkenti az összes, Németországban eladott motor zajszintjét. Szerencsére időben léptek a motorosok, hogy meggátolják a tervet.
A nemrég lezajlott motoros demonstrációk oka, hogy 2020. május 15-én a Szövetségi Tanács kihirdette a hamarosan életbe lépő, új zajkibocsátási határértékeit. A törvényjavaslat kimondta, hogy minden új motorkerékpár zajszintjét 80 dB (decibel) alá kell szorítani Németországban, mégpedig azokét is, melyek egyébként ennél magasabb értékkel állhatnak forgalomba az EU-ban. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a legnagyobb sportgépek és chopperek is csak olyan halkan zümmöghetnének, mint az apró, négyütemű kezdőmotorok.
{{articleGallery[26085].caption}}
A Szövetségi Tanács által benyújtott tervezet még elbírálás alatt állt, amikor július 4-én motorosok és motorosport-rajongók ezrei tiltakozó tüntetésbe kezdtek. Ezután Andreas Scheuer közlekedési miniszter már a motorosok pártját fogva állt a Szövetségi Tanáccsal szemben, és határozottan mondott nemet a törvényjavaslatra.
- A tüntetések során a motorosok megmutatták álláspontjukat a szigorítás ellen. Mi tagadás, ez az én álláspontom is, ezért egyértelmű, hogy nem támogatom és nem is hajtom végre a törvénymódosítást – nyilatkozta Scheuer.
{{articleGallery[26082].caption}}
Érdekesség, hogy a helyi sajtóban is sokan bírálták, hogy pont hangos motorokkal tüntetnek a zajkorlátozás ellen, de úgy tűnik, bevált a megoldás. Stuttgartban közel tízezren, míg a többi helyszínen összesen 11 ezren „gurultak utcára”, és fejezték ki nemtetszésüket a nonszensz korlátozás ellen, ami a jelek szerint meghozta a gyümölcsét.