· 2017. március 12. 1

Történelem: Erwin Cannon Ball Baker

A rekordok atyja

Éppen 135 évvel ezelőtt ezen a jeles napon született Erwin George Baker, akit elképesztő motorosrekordjai révén egyszerűen csak „Cannon Ballnak”, azaz ágyúgolyónak hívtak. Húsz év alatt 143 alkalommal ünnepelhetett a bevállalós motoros.
Az Egyesült Államokban, azon belül is az indianai Dearbornban, 1882 március 12-én látta meg a napvilágot a híres versenyző, aki már 16 évesen felhívta magára a figyelmet, ugyanis nem éppen fickós, kétfokozatú váltóval felszerelt Indianjával sorra nyerte a helyi versenyeket. Négy évvel később elkezdte foglalkoztatni az országúti motorozás, s felkészülés gyanánt három hónap alatt több mint 22 ezer kilométert tett meg motorjával az infrastruktúrában éppen nem bővelkedő országban.
{{articleGallery[12732].caption}}
Ezután vette kezdetét a kontinenst átszelő - egyben rekordnak számító - utazás, mely során 11 nap hét óra és 15 perc alatt ért el Los Angeles-ből New Yorkba. Egy helyi újságíró nevezte el ágyúgolyónak a villámgyors motorost, s ez a név élete végéig Baker védjegye maradt. Autóval és motorral egyaránt próbálkozott, leghíresebb - s egyben legtovább fennálló - csúcsa a New York-Los Angeles útvonalon egy Graham-Paige Blue Streak 8-cal futott 53,5 órás (!) eredmény volt, amit negyven évig nem tudtak felülmúlni. Vakmerő kísérletei dacára ép bőrrel megúszta az autós- és motoroskalandokat, 78 éves korában, szívelégtelenség miatt veszítette életét minden idők egyik legaktívabb rekordgyárosa.