· Képek: Pulai László · 2020. június 22. 4

Fél év türelmi idő a műszaki vizsgára

A fele sem tréfa

Eredetileg csak két hete lett volna az embereknek, hogy meghosszabbítsák a járművek lejárt forgalmi engedélyét. Most hat hónapra nőtt a türelmi idő, de nem mindenki élhet a lehetőséggel.
A kormány 180 nappal meghosszabbította a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, vagy annak megszűnését követően 15 napon belül lejáró okmányok érvényességét - áll az MTI-n megjelent hivatalos közleményben, de ennél azért bonyolultabb a helyzet, ezért most elsősorban a kivételekkel foglalkozunk, nehogy valakit ezért büntessenek meg.

Nem mindenki élhet a féléves halasztással

Először is csak azok az okmányok érvényesek, melyek a veszélyhelyzet ideje alatt jártak le, azaz 2020. március 11. és július 3. között. Ezeket ráérsz december 15-ig meghosszabbítani, beleértve a személyit, forgalmit, jogsit stb. Tehát a március 10-én vagy annál korábban lejárt papírok továbbra is érvénytelenek, sőt vannak további kivételek is.
{{articleGallery[25780].caption}}
Sajnos többen csak igazoltatáskor tudták meg, hogy az „állampolgárok lejáró okmányai” kifejezés annyit takar: a céges papírok, beleértve a vállalkozások autóinak, motorjainak forgalmi engedélyét más megítélés alá esnek. A céges járgányokat tehát ugyanúgy kötelező műszaki vizsgára vinni, mintha nem lenne veszélyhelyzet, és azok nem közlekedhetnek lejárt forgalmival.
{{articleGallery[25779].caption}}
Hogy minél gördülékenyebb legyen az új papírok átvétele, a legtöbb elkészült okmányt a veszélyhelyzet után is postai úton kézbesítik, emellett egyszerűbbé válik a vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézés, és újraindulnak a kormányablakbuszok is – ezek „menetrendje” a Kormányablak.hu oldalon érhető el.